İhracat
27 SEKTÖR KONSEY BAŞKANI BELLİ OLDU
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanlık seçimlerinden 27 sektörün konsey başkanları belirlendi.

TİM başkanlık seçimlerinden 27 sektörün konsey başkanları belirlendi. Çelikte İbrahim Pektaş, Çimento, cam seramik ve toprak ürünlerinde Erdem Çenesiz, demir ve demir dışı metallerde Çetin Tecdelioğlu, deri ve deri mamüllerinde Mustafa Şenocak, elektrik ve elektronikte Fatih Kemal Ebiçlioğlu, fındık ve mamullerinde Hasan Osman Sabır, gemi ve yat hizmetlerinde Başaran Bayrak, halıda Salahattin Kaplan, hazır giyim ve konfeksiyonda Mustafa Gültepe, hizmette Ahmet Bolat, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamullerinde Ahmet Tiryakioğlu, iklimlendirme sanayiinde Salih Zeki Poyraz, kimyevi maddeler ve mamullerinde Adil Pelister, kuru meyve ve mamullerinde Birol Celep, madende Rüstem Çetinkaya, makine ve aksamlarında Kutlu Karavelioğlu, meyve ve sebze mamullerinde Melisa Tokgöz, mobilya kağıt ve orman ürünlerinde Ahmet Güleç, mücevherde Ayhan Güner, otomotiv endüstrisinde Baran Çelik, savunma ve havacılıkta Latif Aral Aliş, su ürünleri ve hayvansal mamullerdeAli Can Yamanyılmaz, süs bitkilerinde İsmail Yılmaz, tekstil ve hammaddelerinde Ahmet Fikret Kileci, tütünde Ömer Celal Umur, yaş meyve ve sebzede Ali Kavak, zeytin ve zeytinyağında ise Davut Er sektör konseyi başkanı seçildi.
27 sektörün asil ve yedek konsey başkanları şöyle:
ÇELİK
Asil: İbrahim Pektaş
Yedek: Yalçın Ertan
ÇİMENTO, CAM, SERAMİK VE TOPRAK ÜRÜNLERİ
Asil: Erdem Çenesiz
Yedek: Tansu Kumru
DEMİR VE DEMİRDIŞI METALLER
Asil: Çetin Tecdelioğlu
Yedek: Talha Özger
DERİ VE DERİ MAMULLERİ
Asil: Mustafa Şenocak
Yedek: Güven Karaca
ELEKTRİK VE ELEKTRONİK
Asil: Fatih Kemal Ebiçlioğlu
Yedek: Mehmet Kavaklıoğlu
FINDIK VE MAMULLERİ
Asil: Hasan Osman Sabır
Yedek: İlyas Edip Sevinç
GEMİ, YAT VE HİZMETLERİ
Asil: Başaran Bayrak
Yedek: Cem Seven
HALI
Asil: Salahattin Kaplan
Yedek: Zeynal Abidin Kaplan
HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON
Asil: Mustafa Gültepe
Yedek: Recep Burak Sertbaş
HİZMET
Asil: Ahmet Bolat
Yedek: Salih Zeki Çakır
HUBUBAT, BAKLİYAT, YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ
Asil: Ahmet Tiryakioğlu
Yedek: Nihat Uysallı
İKLİMLENDİRME SANAYİ
Asil: Salih Zeki Poyraz
Yedek: Mehmet Hakkı Şanal
KİMYEVİ MADDELER VE MAMULLERİ
Asil: Adil Pelister
Yedek: Ethem Tanrıver
KURU MEYVE VE MAMULLERİ
Asil: Birol Celep
Yedek: Mehmet Çıkmaz
MADEN
Asil: Rüstem Çetinkaya
Yedek: İbrahim Alimoğlu
MAKİNE VE AKSAMLARI
Asil: Kutlu Karavelioğlu
Yedek: Sevda Kayhan yılmaz
MEYVE SEBZE MAMULLERİ
Asil: Melisa Tokgöz Mutlu
Yedek: Türkmen Türkmenoğlu
MOBİLYA, KAĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ
Asil: Ahmet Güleç
Yedek: Mehmet Bülent Aymen
MÜCEVHER
Asil: Ayhan Güner
Yedek: Burak Yakın
OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ
Asil: Baran Çelik
Yedek: Orhan Sabuncu
SAVUNMA VE HAVACILIK
Asil: Latif Aral Aliş
Yedek: Temel Kotil
SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER
Asil: Ali Can Yamanyılmaz
Yedek: Sinan Kızıltan
SÜS BİTKİLERİ VE MAMULLERİ
Asil: İsmail Yılmaz
Yedek:
TEKSTİL VE HAMMADDELERİ
Asil: Ahmet Fikret Kileci
Yedek: Pınar Taşdelen Engin
TÜTÜN
Asil: Ömer Celal Umur
Yedek: Mahru Gürel Ağdanlı
YAŞ MEYVE SEBZE
Asil: Ali Kavak
Yedek: Senih Yazgan
ZEYTİN
Asil: Davut Er
İhracat
“ASGARİ ÜCRET ARTIŞI ZORUNLULUKTU”
Egeli ihracatçılar, “Asgari ücret artışı zorunluluktu. Sabit gelirli insanımızın bu hayat pahalılığına karşı korunması gerekliydi” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’de 10 milyon çalışanı direkt ilgilendiren, diğer çalışanların ücretlerinde baz alınan asgari ücretin 2022 yılı içinde ikinci kez artışla 5 bin 500 TL olmasına Egeli ihracatçılar, “Asgari ücret artışı zorunluluktu. Sabit gelirli insanımızın bu hayat pahalılığına karşı korunması gerekliydi” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’de ilan edilen enflasyon ile hissedilen enflasyon rakamları arasında belirgin bir fark olduğu tespitinde bulunan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Türkiye’de 10 milyonu aşkın çalışanımız aileleriyle birlikte asgari ücretle geçimini sağlamak durumunda. İhracatçılar olarak Türkiye’nin uluslararası piyasalarda katma değerli ürünlerle öne çıkmasını arzu ediyoruz. Ülkemizin ucuz iş gücüyle anılan ülkeler arasından sıyrılması en büyük beklentilerimizden birisi” diye konuştu.
Türkiye’nin son 1 yıldır uyguladığı ekonomi politikalarının doğru sonuçlar vermediğinin görüldüğüne vurgu yapan Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye, ekonomi politikalarını gözden geçirmeli. 2021 yılı Eylül ayında Merkez Bankası’nın politika faizi yüzde 19 iken, USD/TL kuru 8,65, enflasyon ise; yüzde 19,58 seviyesindeydi. MB’nin politika faizini kademeli olarak yüzde 14’e indirmesi sonrasında enflasyon TÜİK verilerine göre TÜFE’de Mayıs ayı itibariyle yüzde 73,5’e, Yİ-ÜFE’de yüzde 132’ye çıktı. Türkiye’nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak ifade edilen 5 yıllık CDS göstergesi 800 baz puanı aştı. Bu 2008 sonrasındaki en yüksek seviyeyi ifade ediyor. Türkiye, borç stokunu yönetme kabiliyetini kaybetmemek için piyasalara güven vermeli.”
“Ekonomi algı yönetimidir” şeklinde konuşan Eskinazi, “Türkiye 1 yıl içinde seçime gidecek. Mevcut ekonomik sistemde iyileşme istiyorsanız enflasyonu kontrol altına almak gerekiyor. Bunun içinde sıkı bir para politikası uygulamak lazım” diyerek görüşlerini noktaladı.
İhracat
ORDU’DAN 76 ÜLKEYE KEDİ KUMU İHRACATI
BENTAŞ firması, faaliyete geçtiği 2009 yılından bu yana bölgedeki bentonit madenini işleyerek kedi kumu üretiyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ordu’da çıkarılan bentonitten kedi kumu üreterek 76 ülkeye ihracat yapan BENTAŞ’ı ziyaret etti. Bakan Varank, “Türkiye’de fabrika mı var?” diyerek eleştiri yapanlar olduğunu belirterek, “Tesisin günlük 40 tır yükleme kapasitesi var, şu anda günlük 35 tır kedi kumunu yükleyerek yurt dışına ihraç ediyorlar. Türkiye’de üretim var mı yok mu? Fatsa’ya gelsinler, Fatsa’dan yurt dışına neler satılıyor görsünler” dedi.
70 MİLYON DOLAR İHRACAT GELİRİ
Kentte 2007’de kurulan BENTAŞ firması, faaliyete geçtiği 2009 yılından bu yana bölgedeki bentonit madenini işleyerek kedi kumu üretiyor. Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 350 kişinin çalıştığı firma, bu yıl 200 bin ton üretim ve 70 milyon dolar ihracat geliri hedefliyor.
76 ülkeye ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı veren firma, bu yıl eylülde açmayı planladığı beşinci üretim tesisiyle istihdam rakamını 400’e çıkarmayı amaçlıyor. Firmayı ziyaret eden Bakan Varank, firmanın çok ciddi ihracat yaptığını, büyük bir üretim tesisine sahip olduğunu söyledi.Katma değerli ürünlerle Türkiye’yi kalkındırmanın derdinde olduklarını vurgulayan Varank, şöyle devam etti: “Bentonit gibi bir maden burada işlenerek gerekli Ar-Ge çalışmalarıyla çok ciddi bir ürüne dönüştürülmüş ve şu anda çok ciddi ihracat yapılıyor. Bu seneki ihracatlarını sordum, bugüne kadar yaklaşık 15 milyon dolarlık kedi kumu ihracatı yapılmış ve bunun üç katı kadar daha, sene sonuna kadar hedefleri var. Gerçekten Ordu’muzda, Fatsa’da böyle katma değerli bir işe imza atılmış olması, firmalarımızın bu işe yatırım yapıp katma değer oluşturması, kendi markalarını ortaya çıkarmaları Türkiye’nin her yerinde üretim ekonomisinin geldiği noktayı göstermesi açısından çok değerli ve önemli.”
“KENDİNİZİ BİR ADIM ÖNE ÇIKARMANIN YOLU…”
Bakan Varank, böyle katma değerli bir işe imza atılmasının, Türkiye’nin her yerinde üretim ekonomisinin geldiği noktayı göstermesi açısından önemli olduğuna işaret ederek, “Firmamızın Ar-Ge Merkezi olma talebi var. İnşallah bakanlıkta arkadaşlarımız onu değerlendirecek çünkü bu sektörde kalıcı olmanın yolu, kendinizi bir adım öne çıkarmanın yolu hep Ar-Ge’ye yatırım yapmaktan geçiyor.” diye konuştu.
“FATSA’DAN YURT DIŞINA NELER SATILIYOR GÖRSÜNLER”
“Türkiye’de fabrika mı var?” diyerek eleştiri yapanlar olduğunu belirten Varank, “Tesisin günlük 40 tır yükleme kapasitesi var, şu anda günlük 35 tır kedi kumunu yükleyerek yurt dışına ihraç ediyorlar. Türkiye’de üretim var mı, yok mu? Fatsa’ya gelsinler, Fatsa’dan yurt dışına neler satılıyor görsünler.” dedi.
Varank, bölgede sektörle ilgili farklı firmaların da olduğunu kaydederek, “Bu sektörü inşallah Türkiye’de büyütürüz, yüzde 80-90 ihracata çalışan bir sektörden bahsediyoruz. Ben firmayı gerçekten tebrik ediyorum.” ifadesini kullandı.
“PANDEMİYİ ÇOK İYİ DEĞERLENDİRDİK”
Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ömür de yaptıkları Ar-Ge çalışmalarının karşılığını almanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını dile getirerek, “İhracat rakamlarımız Bakanımızın açıkladığı gibi artıyor. Yatırım planlarımız hiçbir zaman durmadı. Pandemiyi çok iyi değerlendirdik, teknolojik yatırımlar yaptık. Bunun yanı sıra üretim yatırımları ve verimlilik yatırımlarını had safhada yaptık. Elimizden ne geliyorsa ülkemiz için, firmamız için her şeyi yapıyoruz.” diye konuştu.
İhracat
KAVCIOĞLU TİM ZİYARETİ SONRASI KONUŞTU!
Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve ihracatçı temsilcileri ile TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde bir araya geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Hedefli ve selektif kredi bizim olmazsa olmazımız. Yeni ekonomik programımız içerisinde ihracatı artırmak ve cari dengenin sağlanması noktasında hedefli kredilerimizi inşallah iyi bir şekilde ihracatçılarımız kanalıyla kullandırmaya devam edeceğiz.” dedi.
Kavcıoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ve ihracatçı temsilcileri ile TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde bir araya geldi.
BASINA KAPALI OLARAK YAKLAŞIK 4 SAAT
Basına kapalı olarak yaklaşık 4 saat süren toplantı çıkışında açıklamalarda bulunan Kavcıoğlu, “İyi şeyler yapıyoruz. İhracatçılarımızın desteklenmesi noktasında Eximbank, bankalarımız, Ticaret Bakanlığımız her türlü desteği veriyor. Bunların uygulamasında daha fazla neler yapılabilir onları konuştuk. Bence zaten güzel de bir görüşme oldu. Yani sıkıntı yok.” ifadelerini kullandı.
“SIKINTI YOK OLURSA ÇÖZERİZ”
Yapılan görüşmede reeskont kredilerinin gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soruyu yanıtlayan Kavcıoğlu, “Tüm konular gündeme geldi. Konuştuk. Sıkıntı yok. Olursa çözeriz.” diye konuştu. Selektif kredi politikasından taviz vermediklerini vurgulayan Kavcıoğlu, “Hedefli ve selektif kredi bizim olmazsa olmazımız. Yeni ekonomik programımız içerisinde ihracatı artırmak ve cari dengenin sağlanması noktasında hedefli kredilerimizi inşallah iyi bir şekilde ihracatçılarımız kanalıyla kullandırmaya devam edeceğiz.” dedi.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “Tüm Türkiye çok rahatlıkla tüm kredilere ulaşıyor, bir sıkıntı yok. Hepsini konuştuk. Hepsi burada. Her şeyi konuştuk. Her şey yolunda gidiyor. Bir problem yok. Olursa da çözeriz.” değerlendirmesinde bulundu.
-
Teşvik1 ay önce
AR-GE MERKEZLERİNE VERGİ TEŞVİKİNİN DETAYLARI?
-
Sanayi4 hafta önce
“ÜRETİM ODAKLI YENİ HİKAYENİN YOLU ANADOLU’DAN GEÇİYOR”
-
Rehberler3 hafta önce
Yatırım Rehberi
-
İzmir1 ay önce
YATIRIMCIDAN BÜYÜK İLGİ
-
İzmir1 ay önce
ÜRETİMİN AR-GE’Sİ
-
Videolar1 ay önce
AR-GE NEDİR?
-
İhracat3 hafta önce
İHRACATÇI, BİR AY DÖVİZ ALMAMAYI TAAHHÜT EDECEK
-
Sanayi3 hafta önce
NİSANDA 1.144 TEŞVİK BELGESİ DÜZENLENDİ