Kurbanlık seçerken nelere dikkat etmeli? Kurbanlık hayvanda aranan şartlar neler?

Vatandaşlar, Kurban Bayramı’nın 1. günü itibarıyla kurban keserek dini görevlerini yerine getirecek. İşte 2024 kurbanlık fiyatları…

Kurban Bayramı 16-19 Haziran’da idrak edilecek. Son hazırlıklarını yapan vatandaşlar, hayvan pazarlarını dolaşmaya başladı. Uzmanlar, kurbanlık alımlarında dikkat edilmesi gerekenleri tek tek sayarken vatandaşlar neleri göz önünde bulundurmalıdır? Uzmanlar, vatandaşların Kurban Bayramı için satın alacağı hayvanda küpe bulunmasının önemli olduğunu kaydediyor. Kurbanın küpesinde bulunan numara ile yaşadığı sağlık problemi ve uygulanan aşı tedavisini vatandaş öğrenebiliyor. Vatandaşların bilgi edinmek için “Tarım Cebimde” uygulamasını indirmesi gerekmektedir.

hayvanlar genellikle develer, sığır, mandalar, koyunlar ve keçilerdir. Develer beş yaşını, sığır ve mandalar iki yaşını, koyunlar ise bir yaşını doldurmuş olmalıdır. Şafiî mezhebine göre, keçilerin de iki yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Ancak, gelişimleri yeterli olan koyunların altı aylık olmaları da kurbanlık için yeterli kabul edilmektedir.

Kurbanlıkların sağlık durumları, veteriner kontrolünden geçirilerek belirlenir. Ayrıca hayvanların göz, kulak ve diş sağlığı gibi çeşitli fiziksel özellikleri de değerlendirilmelidir. Hayvanın dişleri, beslenme kapasitesini doğrudan etkilediği için önemli bir sağlık göstergesi olarak görülür.

Kurbanlık hayvan alımlarında hayvanların küpeli olması ve gerekli sağlık raporlarına sahip olması önemlidir. Büyükbaş hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için ise nakil belgesi zorunludur. Bu belgeler, hayvanların sağlıklı olduğunu ve yasal yollardan taşındığını belirler.

Hayvan hastalıklarının yayılma riskine karşı tedbirler alınmalıdır. Hayvanların taşınması sırasında, resmi veteriner hekim tarafından düzenlenen Veteriner Sağlık Raporu ve Dezenfeksiyon Belgesi gerekmektedir.

  • Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı,
  • Zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı,
  • Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı,
  • Yara, şişlik ve ödemi olmamalı,
  • Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı,
  • Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı,
  • Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı,
  • Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı,
  • Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı,
  • Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.
  • Hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekli.
  • Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmeli.
  •  Kurban edilecek hayvana acı çektirmemeli ve eziyet edilmemelidir.
  • Hayvanlar uzman kişiler tarafından kesilmelidir.

Kurbanın derisinin satılması halinde alınan bedelin sadaka olarak verilmesi gerekmektedir.

Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükbaş hayvan ise bir kişilik kurban ibadetini yerine getirme imkanı sunuyor. O nedenle büyükbaş kaç kilo olursa olsun 7’den fazla hisseye satılamaz. Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilmektedir.

Ortalama bir kurbanlık sığırın fiyatı 2024 yılında 80000 TL ile 160000 TL arasında değişmektedir. Kurbanlık koyunun fiyatı 2024 yılında 8.000 TL ile 12.000 TL arasında değişmektedir. Ancak fiyatlar koyunun yaşına, cinsine, sağlık durumuna ve kilosuna göre değişiklik göstermektedir.

Kaynak: sanayigazetesi.com.tr