Rusya’nın uyarısı, bu uçuşların “artmış yoğunluğuna” atıfta bulunarak ABD insansız hava araçlarına karşı potansiyel saldırgan eylemler öneriyor. Rusya Savunma Bakanlığı, bu insansız hava araçlarının Batılı ülkeler tarafından Ukrayna’ya tedarik edilen ve Rus tesislerini hedef alan hassas silahlar için istihbarat toplama ve hedeflemede yer aldığını iddia ediyor. Bakanlığa göre, bu, ABD ve NATO’nun Ukrayna çatışmasına daha fazla dahil olduğunu gösteriyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, bu tür uçuşların Rus askeri uçaklarını ilgilendiren olayların riskini artırdığını ve potansiyel olarak NATO ile Rusya arasında doğrudan çatışmalara yol açabileceğini belirtti. NATO üyelerinin bu tür olaylardan sorumlu olacağını belirttiler.

RUSYA MART 2023’TE İHA DÜŞÜRMÜŞTÜ
Army Recognition haberine göre bu konudaki ilk çatışma değil. Mart 2023’te bir Rus Su-27 savaş uçağı, bir ABD MQ-9 Reaper insansız hava aracına hasar vererek Karadeniz’e düşmesine neden oldu. Bu olay, Soğuk Savaş’tan bu yana Rus ve ABD güçleri arasındaki ilk doğrudan askeri çatışmayı işaret ederek Ukrayna savaşı sırasında gerginliği artırdı. Ukrayna’nın ABD yapımı ATACMS füzeleri kullanarak Sivastopol’a düzenlediği ve can kaybına yol açan füze saldırısının ardından Rusya, ABD’yi istihbarat ve hedef belirleme yardımı sağlayarak doğrudan müdahil olmakla suçladı. Sonuç olarak Rus yetkililer misilleme önlemleri konusunda uyardı.

Ek olarak, Belarus ordusu güvenlik tehditlerini gerekçe göstererek Ukrayna’nın kuzey sınırındaki kuvvetlerini artırdı. Buna sınırın bir bölümüne birden fazla roketatar konuşlandırmak da dahildir. Rusya’nın müttefiki olan Belarus, daha önce Şubat 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali için topraklarının kullanılmasına izin vermişti. Son zamanlarda Belarus, istihbarat toplamak için sınırı geçen bir Ukrayna insansız hava aracını düşürdüğünü iddia etti. Bu gelişmeler, Batı ve Rus çıkarlarının Ukrayna konusunda çatışmaya devam etmesiyle bölgede artan gerginliğin ve daha fazla çatışma potansiyelinin altını çiziyor.
Kaynak: Sanayi Gazetesi