Sanayi Bakanı Kacır açılışını yaptı! İşte dengeleri değiştirecek yeni güç!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır Tunceli’de Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin açılışında konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tunceli'de Munzur Üniversitesinde düzenlenen Türkiye'nin Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve İnovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi'nin açılışına katıldı. Konuşmaların ardından Bakan Kacır ve katılımcılar, Munzur Üniversitesi Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde incelemede bulundu. ( Berke Bayur - Anadolu Ajansı )

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tunceli’de Munzur Üniversitesi’nde düzenlenen Türkiye’nin Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve İnovasyon Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi’nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kacır, proje kapsamında oluşturulan merkezlerin ve yapılan çalışmaların ülkenin nadir toprak elementi tedarik zincirini güçlendirmesini temenni etti.

Kacır, dünya genelinde artan gerilimler, ticaret savaşları, iklim değişikliği ve küresel salgınlar gibi zorlu süreçlerin küresel ekonomiyi belirsizliğe sürüklediğini belirterek, Türkiye’nin bu zorlukların üstesinden güçlü siyasi istikrarı, rekabetçi üretim altyapısı ve gelişmiş AR-GE ekosistemiyle geldiğini ifade etti. Son 22 yılda Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve üretim kapasitesinde sağladığı ilerlemeleri vurgulayan Kacır, ticari araçlardan beyaz eşyalara kadar pek çok alanda Avrupa’nın lider üreticisi olduğumuzu belirtti. Ayrıca, elektrikli araçlar ve batarya üretimi gibi stratejik alanlarda önemli yatırımlar yapılarak dünya çapında rekabetçi bir konuma geldiklerini dile getirdi.

Bakan Kacır, nadir toprak elementlerinin elektronik, yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, batarya, savunma ve havacılık gibi yüksek teknolojili sektörlerde kritik bir rol oynadığını vurgulayarak, bu elementlere erişimi sağlayacak projelerin hayata geçirildiğini ve Türkiye’nin bu alanda güçlü bir konuma ilerlediğini belirtti. TÜBİTAK ile yürütülen 98 AR-GE projesine 228 milyon liranın üzerinde destek sağladıklarını, ayrıca Eskişehir’deki nadir toprak elementi rezervinin işletilmesi için pilot üretim tesisi kurduklarını da ifade etti.

Bakan Kacır ayrıca, Munzur Üniversitesi’nde kurulan Nadir Toprak Elementleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (MUNTEAM) gelişmiş laboratuvar altyapısı oluşturarak Türkiye’nin nadir toprak elementlerine dayalı yüksek katma değerli ürünler üretme kabiliyetini genişlettiklerini söyledi. Proje kapsamında kurulan pilot geri dönüşüm tesisi ile çevreci yöntemlerle nadir toprak elementlerinin geri kazanımını sağlayacaklarını ve bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlayacaklarını belirtti.

Son olarak, Avrupa Birliği ile işbirliğini sürdürme iradesini dile getiren Kacır, gelecek dönemde uluslararası düzeyde akreditasyon süreçlerini destekleyeceklerini ve Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve kritik ham madde tedariki konularında önemli bir ortak olmayı hedeflediklerini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi