Türkiye, İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik eylemlerini NATO’nun kuruluş ilkelerine aykırı buldu ve bu nedenle Ekim ayından itibaren İsrail’in NATO ile olan tüm iş birliklerini veto etti. Adı açıklanmayan kaynaklara göre, Türkiye bu durumu İsrail’in uluslararası hukuku ve insan haklarını ihlal etmesi olarak değerlendiriyor.

İSRAİL’İN EYLEMLERİ İSANLIĞA KARŞI SUÇ OLARAK NİTELENDİRDİ
BM’nin Haziran ayında yayımladığı bir rapor, hem İsrail’in hem de Hamas’ın savaş suçları işlediğini ortaya koymuştu. Özellikle büyük sivil kayıplar nedeniyle İsrail’in eylemleri insanlığa karşı suç olarak nitelendirildi.
Bu bağlamda Türkiye, İsrail’in Gazze’deki saldırıları sona erene kadar, NATO ile ilişkilerini sürdürmesini engelleme kararı aldı. Temmuz ayında Washington’da yapılan NATO zirvesi sonrasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO’nun İsrail yönetimiyle olan ortaklığının devam etmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Bu açıklama, Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerde sert bir tutum sergilediğini ve bu blokajın sürdürüleceğini gösteriyor.
Kaynak: Haber Merkezi