Bölgedeki çiftçilerce nisan ayında ipliklenerek yeni sezona hazırlanan bitki, ağustostaki hasadın ardından ilçedeki Pazaryeri ve Köyleri Şerbetçi Otu ve Gül Ekicileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (OT-GÜL KOOP) ile özel bir firmaya ait tesislerde işlendikten sonra özellikle içecek sanayinde ham madde olarak kullanılıyor. Ürünün “aroma” cinsinin kilogram fiyatı 69, diğer cinslerinin ise 67 lira olarak belirlendi. Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin,şerbetçi otunun sadece Pazaryeri’nde üretiminin yapıldığını belirtti.

Bu ürünün ilaç sanayinde de kullanıldığını dile getiren Tekin, şöyle devam etti: “Yatıştırıcı özelliğinden dolayı çocukların rahat uyumasını sağlar. Yöre halkı hem çocuklarına şerbetçi otu yastıkları yapar hem de mayalama özelliğinden dolayı ekmek mayalarında kullanır. Biz de Belediye olarak farklı alternatifler üretmek adına ‘şerbetçi otu kolonyası’ geliştirdik. AR-GE çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Üreticilerden Orhan İlhan da 40 senedir şerbetçi otu yetiştirdiğini söyledi. Yaklaşık 8 dönüm alanda üretim yaptığını anlatan İlhan, “Mahsuller oluştu, fabrikada sıram da geldi. Hasada başladık, devam ediyoruz. Traktöre yükleyerek toplama makinelerine götüreceğiz. Yarın hasadı bitirmeyi planlıyoruz. İnşallah iyi bir gelir elde edeceğiz” ifadelerinde bulundu.
KAR YAĞIŞI REKOLTEYE OLUMLU YANSIDI
Kar yağışlarının şerbetçi otunun rekoltesine olumlu yansıdığını vurgulayan Kozpınar, “Son yıllarda kar olmaması nedeniyle verimde düşüş var. Türkiye’de sadece burada yetiştiriliyor. Kanser tedavisinde de kullanıldığını biliyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi