9 ayda 160 milyon dolarlık rekor meyve ihracatı

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinden alınan bilgilere göre Türkiye’den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı. Yılın 9 aylık döneminde 85 milyon 450 bin dolarlık nar ihraç edildi. ( Orhan Çiçek - Anadolu Ajansı )

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, 2023 yılı ocak-eylül döneminde meyve ihracatı, geçen yıla göre %13,48 artışla 1 milyar 21 milyon dolara ulaştı. En çok ihraç edilen ürün ise 254 milyon dolarla şeftali oldu. Şeftaliyi, 210 milyon dolarla kiraz ve 157 milyon dolarla elma takip etti.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, şeftalide %7,67, elmada ise %38,61’lik dikkat çekici artışlar gözlemlendi. Özellikle Irak’a yapılan meyve ihracatında %200’e varan bir yükseliş yaşandı.

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Türkiye’nin meyve ihracatının %22’sini karşılayarak önemli bir rol oynuyor. Bu bölgeden yapılan 254 milyon dolarlık satışta, en fazla kiraz ihraç edildi ve kirazın %43’ü bu bölgeden sağlandı.

İhracatın en fazla yapıldığı ülkeler arasında Rusya, Almanya ve Irak öne çıkarken, Almanya’nın 94 milyon dolarlık alımı ile dikkat çekti. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, meyve üretiminde ve ihracatında artışın devam edeceğini belirtti. Kiraz, elma ve nar ihracatında lider konumda olan bölge, Türkiye’nin meyve pazarındaki güçlü potansiyelini göstermeye devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi