Türkiye ekonomisine olan katkılarımızı sürdüreceğiz!

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), yılın ilk dokuz ayında (ocak-eylül), geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ihracatını yüzde 2.8 oranında artırdı.

Bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliği ile toplamda 8 milyar 700 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. İİB Koordinatör Başkanı Kazım Taycı, Türkiye’nin ekonomisine olan katkılarını sürdüreceklerini ifade etti.

Arzu AYDOĞDU PEHLİVAN

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan yedi ihracatçı birliğine üye farklı şehirlerde faaliyet gösteren 20 bini aşkın firma ile 2024 yılının ilk üç çeyreğinde yaklaşık 8 milyar 700 milyon dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 2.8 oranında ihracat artışı yakaladı. İstanbul İhracatçıları, ilk dokuz ayda 197 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı 5.2 oldu.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, yılın ilk üç çeyreğinde, değer bazında en fazla ihracatı 657 milyon dolar ile Irak’a gerçekleştirdi. Irak’a en fazla kümes hayvanları, hayvansal mamuller ile mobilya, kâğıt ve orman ürünleri satıldı. İİB, Irak’ın ardından değer bazında en fazla Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Rusya’ya ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta Almanya’ya fındık ve mamulleri ile mobilya, kâğıt ve orman ürünleri; ABD’ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ile mobilya, kâğıt ürünleri; Birleşik Krallık’a mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Rusya’ya yapılan ihracatta fındık ve mamulleri ile gemi, yat ve hizmetleri ön plana çıktı. Ülke grupları baz alındığında ise İİB’nin en fazla ihracat yaptığı bölge, 2 milyar 179 milyon dolar ile Avrupa Birliği Ülkeleri oldu. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracat, yılın ilk dokuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 27.5 oranında arttı.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, eylül ayında ise, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5 oranında artış ile 1 milyar 69 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, eylülde en fazla ihracatı Rusya, Irak ve Norveç’e gerçekleştirdi. İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yılın ilk dokuz ayında, 2 milyar 772 milyon dolar; İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla artış ile 2 milyar 658 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), artış ile 1 milyar 365 milyon dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yüzde 11.7 oranında artış ile 857 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yüzde 36.2 oranında artış ile 614 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzde 11.8 oranında artış ile 411 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), yüzde 4 oranında artış ile 193 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

İstanbul İhracatçılarının yılın ilk üç çeyreğini, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 2.8 oranında ihracat artışı ile başarılı bir şekilde kapattığını dile getiren İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Kazım Taycı, “İİB, ihracatını artırmaya yönelik etkinlikleri ile eylül ayını yoğun bir şekilde geçirdi. TÜYAP’ta kapılarını ziyaretçilerine açan WorldFood İstanbul Fuarı’na, Türkiye Gıda Platformu çatısı altında katıldık. Fuarı dünyanın önde gelen fuarlarından biri haline getirmeyi amaçlıyoruz. Kuzey Amerika’nın önemli fuarı Americas Food & Beverage Show 2024’te, bu yıl ilk kez Türkiye milli katılım organizasyonunu düzenledik. Fuar oldukça başarılı geçti. Dünyanın önemli uluslararası mobilya fuarlarından Furniture China 2024, Ambalaj malzemeleri, makineleri ve paketleme konusunda Avrupa’nın en büyük fuarlarından FachPack 2024 ile Dünyanın en büyük denizcilik fuarı SMM 2024’ün; Türkiye milli katılımlarını düzenledik.  Avrupa’nın önde gelen yat fuarlarından biri kabul edilen Cannes Yachting Festival 2024, su ürünleri sektörünün önemli fuarlarından Seafood Expo Rusya ile dünyanın en prestijli yat fuarı Monako Yat Show 2024’e; info stant ile katılarak, sektörlerimizin tanıtımlarını yaptık.  Rusya’nın en büyük gıda fuarlarından World Food Moscow 2024’e, Türkiye Gıda İhracatçıları adı altında ortak info stant ile katılarak, Türk gıda sektörünü temsil ettik.   Pazarlarımızın çeşitliliğini, ihracatımızı artırarak yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’nin ekonomisine olan katkımızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Sanayi Gazetesi