Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Türkiye genelindeki hava durumu ve olası etkileri hakkında önemli uyarılarda bulundu. Ülkenin batı kesimlerinde sağanak yağış beklenirken, kuzey, iç ve doğu bölgelerinde buzlanma, sis ve pus görülecek. Ayrıca, yüksek basınç etkisiyle batı ve orta bölgelerde azot dioksit gazı kaynaklı puslu hava ve kötü kokular oluşabileceği belirtildi.
BÖLGESEL HAVA DURUMU TAHMİNLERİ
MGM’nin son değerlendirmelerine göre, Türkiye’nin batı kesimlerinde parçalı ve çok bulutlu bir hava hakim olacak. Kıyı Ege ve Çanakkale çevrelerinde sağanak yağış ve gök gürültülü sağanak yağışlar bekleniyor. Diğer bölgelerde ise genel olarak az bulutlu hava koşulları etkili olacak.
Kuzey, iç ve doğu bölgelerinde ise buzlanma ve don olayının yanı sıra pus ve yer yer sis öngörülüyor. Özellikle sabah ve gece saatlerinde bu durumun ulaşımda aksamalara yol açabileceği uyarısı yapıldı.

HAVA SICAKLIKLARI VE RÜZGAR DURUMU
Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmezken, iç ve doğu bölgelerde sıcaklıkların mevsim normallerinin altında, batı ve güney bölgelerde ise normallere yakın seyredeceği tahmin ediliyor.
Rüzgar, genellikle kuzey yönlerden esecek. Kıyı Ege’de ise güney ve güneydoğu yönlerinden hafif ve ara sıra orta kuvvette rüzgarlar etkili olacak. Akşam saatlerinden itibaren Marmara ve Kıyı Ege’de yer yer kuvvetli rüzgarlar (50-70 km/saat) bekleniyor.
AZOT DİOKSİT GAZI UYARISI: PUSLU HAVA VE KÖTÜ KOKU RİSKİ
MGM, yüksek basınç etkisiyle batı ve orta kesimlerde azot dioksit gazına bağlı puslu hava ve kötü kokuların oluşabileceği konusunda uyarı yaptı. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde bu etkinin daha yoğun hissedilmesi bekleniyor.
Azot dioksit, keskin ve klor benzeri kötü bir koku yayarak, özellikle endüstriyel bölgelerde daha belirgin hale gelebilir. MGM yetkilileri, azot dioksitin doğrudan insan sağlığını tehdit etmediğini, ancak hassas solunum yollarına sahip bireylerde rahatsızlık yaratabileceğini belirtti.
HASSAS GRUPLAR İÇİN AÇIK HAVA AKTİVİTELERİ SINIRLANDIRILMALI
Meteoroloji, hassas gruplara yönelik açık hava aktivitelerinin sınırlandırılmasını önerdi. Azot dioksit etkisinin önümüzdeki hafta itibarıyla azalmasının beklendiği bildirildi.
Kaynak: Haber Merkezi