Türkiye ve Suudi Arabistan arasında savunma sanayii alanında stratejik bir iş birliği için önemli bir gelişme yaşanıyor. Suudi Arabistan’ın daha önce Türkiye’nin milli teknolojilerinden Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nı (TİHA) satın almasının ardından, şimdi de Türkiye’nin 5. nesil milli muharip uçağı KAAN’a olan ilgisi gündeme geldi.
Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Khaled bin Hussein Al-Biyari ve Suudi Hava Kuvvetleri Komutanı Turki bin Bandar Al Saud’dan oluşan üst düzey bir heyeti İstanbul’da ağırladı. Yapılan görüşmelerde, KAAN projesi kapsamında iş birliği olanakları ve ortak üretim fırsatları ele alındı.

KAAN PROJESİ MASADA
Milliyet’in haberine göre, üç gün sürecek temaslarda Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu çerçevesinde 100 adet KAAN savaş uçağı edinme planı detaylı bir şekilde değerlendirilecek. Suudi Arabistan, savunma sanayisinde yerli üretimi artırma ve güçlü uluslararası ortaklıklar kurma hedefleri doğrultusunda bu projeye büyük önem veriyor.
Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayii alanındaki başarısı ve milli sistemlerin geliştirilmesi, Riyad yönetiminin dikkatini çekiyor. KAAN projesi, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında savunma sanayiinde daha derin bir iş birliğine zemin hazırlayabilecek bir adım olarak öne çıkıyor.
KRİTİK GÖRÜŞMELER
Görüşmelerin, Suudi Arabistan’ın yerli savunma sanayiine yaptığı yatırımları hızlandırma stratejisi ile uyumlu olduğu ve KAAN’ın potansiyel satışının yanı sıra ortak üretim modelinin de masada olduğu belirtiliyor. Bu kapsamlı iş birliği, iki ülke arasında savunma alanında yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.
Suudi Arabistan’ın KAAN projesine olan ilgisi, Türkiye’nin savunma sanayiindeki stratejik önemini bir kez daha ortaya koyuyor. 2030 vizyonu doğrultusunda Riyad’ın Türkiye ile gerçekleştireceği bu tür iş birliklerinin, iki ülkenin savunma ve teknoloji alanındaki ortak çıkarlarını güçlendireceği ifade ediliyor.
Kaynak: Haber Merkezi