Kuraklığa Dayanıklı Çavdar Üretildi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu, kötü hava şartlarına karşı dayanıklı çavdar üretimi gerçekleştirildi.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde 2012’de başlatılan Çavdar Islah Projesi ile kötü toprak şartları, soğuk, sıcak ve düşük yağış gibi iklim şoklarına karşı adaptasyon kabiliyeti yüksek olan çavdarın kuraklığa dayanıklı bir türü geliştirildi.

İklim Şoklarına Karşı Yüksek Adaptasyon

Enstitü bünyesinde sürdürülen çalışmalarla yeni üretilen tür için açık tozlaşan bir hat, tescil için Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne gönderildi. Tescil işlemlerinin 2023’te tamamlanması bekleniyor. Serin iklim tahılı ve iklim şoklarına karşı adaptasyonu yüksek olan çavdar, Türkiye’de yıllık 300 bin hektar alanda ekilirken 300 bin ton civarı ürün alınıyor.

Teknoloji ve tohum iç içe

Ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmaya çalıştıklarını belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ‘Ekilmedik bir karış toprak kalmasın’ sloganıyla sertifikalı tohum ile yerli ve milli çeşitlerin kullanımını artırma çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Kirişçi, “Tarım sektöründe AR-GE‘nin de devreye girdiği multidisipliner çalışma ve teknolojinin kullanımı vazgeçilmezdir” şeklinde konuştu.