Çin’li otomotiv üreticisi BYD, Türkiye’deki fabrikasının faaliyete geçmesinin ardından İtalyan parça üretim şirketleriyle sinerji yaratmayı planlıyor. Ekim ayında, markanın Avrupa topraklarındaki ilk fabrikası Macaristan’da faaliyete geçecek.
5 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK
BYD’nin Türkiye’deki yatırımı 1 milyar doları bulacak ve bünyesinde fabrika, Ar-Ge merkezi ve tedarikçi “parkı” bulunacak. 5 bin kişiye istihdam sağlanacak ve yıllık üretim kapasitesi 150 bin otomobile ulaşacak.

İki fabrikanın da faaliyete geçmesinin yakın olması nedeniyle BYD, ortaklıklar geliştiriyor ve otomotiv sektörünün hedefi Avrupa şirketleriyle sinerji yaratmak olduğundan yakın zamanda İtalyan yedek parça üreticileriyle de görüşmeler yapılacak . Toplantı , 20-21 Şubat tarihlerinde Torino’da gerçekleştirilecek ve toplantıya çeşitli otomobil parçaları üreten yaklaşık 300 İtalyan firması, BYD’nin satın alma başkanı ve İtalya Sanayi Bakanlığından bir yetkili yer alacak.

Fiat Chrysler’ın eski yöneticilerinden Alfredo Altavilla, BYD tarafından görüşmelere ilk davet edilen şirketlerin İtalyan şirketleri olduğunu, bunun sebebinin de İtalyan şirketlerinin yüksek teknolojik birikimleri ve aralarında Alman markaların da bulunduğu önde gelen markalarla yaptıkları sözleşmeler olduğunu belirtti. “Bir diğer neden de İtalyan tedarikçilerin sipariş eksikliğiyle karşı karşıya kalması” diyen Altavilla, diğer ülkelerdeki tedarikçilerle benzer toplantılar yapılıp yapılmayacağını ifade etti.
YILDA TOPLAM 500 BİN ARAÇ ÜRETİMİ
Altavilla’nın açıklamalarına göre, BYD’nin Macaristan ve Türkiye’deki fabrikalarının tam kapasitede yılda toplam 500 bin araç üretmesi bekleniyor ve bu da tedarikçiler için “birkaç milyar euroluk bir ciro” anlamına geliyor.
Kaynak: Haber Merkezi