Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında “Basın yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla dava açıldı.
Savcılık, iki ismin TÜSİAD Genel Kurulu’nda yaptıkları açıklamaların gerçeğe aykırı ve kamuoyunu yanıltıcı nitelikte olduğu gerekçesiyle 5 yıl 3 aya kadar hapis cezası talep etti.
İddianamede, Turan ve Aras’ın “yargıyı telkin ve yönlendirme içeren ifadeler kullandıkları” ve bu açıklamaların “dezenformasyon içerdiği” belirtildi.
Ayrıca, Turan ve Aras hakkında “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla yürütülen ayrı bir soruşturma da devam ediyor.
Savcılıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından;
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan TURHAN ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif ARAS hakkında;
13/02/2025 tarihinde düzenlenen TÜSİAD genel kurulunda yaptıkları konuşma sırasında yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle, Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs suçlarından dolayı başlatılan resen soruşturma kapsamında,
Her 2 şüpheli hakkında zincirleme suç hükümleri kapsamında Basın ve Yayın Yoluyla Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçundan dolayı iddianame düzenlenerek kamu davası açılmış olup,
Şüpheliler hakkındaki adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu ile ilgili tefrikine karar verilen soruşturma ayrıca devam etmektedir.
Kaynak: Haber Merkezi