Rize’nin çay ihracatı 2025’in ilk çeyreğinde 5,5 milyon doları aştı

Rize’den 2025 yılının ilk dört ayında gerçekleştirilen çay ihracatı, 5 milyon 599 bin 758 dolara ulaştı.
Rize’nin Çay ihracatı 2025’in ilk çeyreğinde 5,5 milyon doları aştı Rize’nin Çay ihracatı 2025’in ilk çeyreğinde 5,5 milyon doları aştı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çay Sektör Komitesi Başkanı Şaban Turgut, Türkiye’nin Ocak-Nisan dönemindeki çay ihracatının değer bazında yüzde 54’ünün Rize’den gerçekleştirildiğini açıkladı. Turgut, Rize’den bu dönemde toplam 1240 ton çay ihraç edildiğini ve bu ihracattan 5 milyon 599 bin 758 dolar gelir elde edildiğini belirtti. Ayrıca, Rize’den çay ihraç edilen ülke sayısının 21 olduğunu vurguladı.

Turgut, Rize’den en fazla çay ihraç edilen ülkeler arasında Belçika, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve ABD’nin bulunduğunu söyledi. Rize’den Belçika’ya 3 milyon 744 bin 81 dolar, KKTC’ye 718 bin 963 dolar ve ABD’ye 310 bin 727 dolar değerinde çay satıldığını belirtti.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, bu yıl İtalya, Birleşik Krallık, Japonya, Singapur, Moğolistan, Özbekistan ve Sırbistan gibi yeni ülkelere de çay ihracatı yapıldığını aktaran Turgut, Türk çayına olan ilginin her geçen gün arttığına dikkat çekti. Turgut, çay ihracatında ilerleyen günlerde beklentilerinin daha da yüksek olduğunu ifade ederek, Türk çayının uluslararası pazarlarda daha fazla yer bulmaya devam edeceğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi