Sarıtaş Çelik’ten paslanmaz çelik üretimine dev yatırım!

Sarıtaş Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ, Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, yıllık 800 bin ton kapasiteli yerli ve milli entegre paslanmaz çelik üretim tesisi yatırımına başladı.
Sarıtaş Çelik'ten paslanmaz çelik üretimine dev yatırım! Sarıtaş Çelik'ten paslanmaz çelik üretimine dev yatırım!

Sarıtaş Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ, Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırma hedefiyle Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, yıllık 800 bin ton kapasiteli yerli ve milli entegre paslanmaz çelik üretim tesisi yatırımına resmen başladı. Şirket, bu stratejik yatırımı dört fazda hayata geçirecek.

Yatırımın ilk iki fazında kurulacak soğuk haddeleme tesislerinin 2027’de devreye alınması planlanıyor. Bu aşamada yılda 400 bin ton üretim kapasitesiyle 500 kişilik ek istihdam sağlanacak. 2028’de faaliyete geçmesi hedeflenen üçüncü etap sıcak haddeleme tesisiyle toplam üretimin 800 bin tona, istihdamın ise 700 kişiye ulaşması bekleniyor. Şirket, 2030 itibarıyla devreye girecek çelik ergitme tesisiyle tüm üretim süreçlerini (melt-to-finish) tek çatı altında toplayarak tam entegre bir yapıya kavuşacak. Bu son fazla birlikte 1200 kişiye doğrudan istihdam sağlanmış olacak.

Sarıtaş Çelik, yatırımın mühendislik planlamasını sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda yürütüyor. Yeni tesislerde enerji verimliliği yüksek ekipmanlar, proses otomasyon sistemleri, dijital izlenebilirlik çözümleri ve atık geri dönüşüm altyapıları yer alacak. Bu sayede şirket, hem üretim performansında hem de çevresel sorumluluk açısından sektöre örnek olmayı hedefliyor. Sarıtaş Çelik’in halihazırda Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yıllık 750 bin ton işleme kapasitesine sahip mevcut işleme merkezi, 350 kişilik kadrosuyla yeni entegre tesisiyle eş zamanlı çalışmaya devam edecek. Bu merkez; dilme, boy kesme, taşlama, boyama, özel yüzey işlemleri ve parmak izi önleyici kaplama gibi katma değerli hizmetlerini sürdürerek sanayiye esnek ve yüksek kaliteli çözümler sunmaya devam edecek.

Sarıtaş Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Sarıtaş, yatırımın Türkiye’nin sanayi bağımsızlığına atılmış güçlü bir adım olduğunu vurguladı. Sarıtaş, “Yalova OSB’de başlattığımız bu entegre tesis yatırımı yalnızca bir kapasite artışı değil, Türkiye’nin paslanmaz çelikte yerli ve milli üretim gücünü artırma, dışa bağımlılığını azaltma ve yüksek katma değerli sanayi modelini güçlendirme adımıdır” dedi.

Sarıtaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yatırımla birlikte ergitmeden son ürüne kadar tüm zinciri bünyemizde yönetecek hem iç pazarın hem de ihracatın ihtiyaçlarını yerli kaynaklarla karşılayacağız. Sanayide egemenliğin yolu, kendi ham maddesini kendi işleyebilen entegre yapılardan geçiyor. Biz de bu vizyonla ilerliyoruz.” 65 yıldır sanayiye inandıklarını ve üretimin dönüştürücü gücünü savunduklarını belirten Sarıtaş, 74 ülkeye ihracat yapan bir marka olduklarına dikkat çekti. Bu yatırımla sadece üretim güçlerini değil, Türkiye’nin globaldeki itibarını da büyüttüklerini ifade eden Sarıtaş, “Sarıtaş, yalnızca bir üretici değil, beyaz eşya, otomotiv, gıda, makina imalat, enerji, kimya, savunma sanayi, gemi inşa ve inşaat gibi sektörler başta olmak üzere sanayiye çözüm ortaklığı sunan bir yapıdır. Geleceğe üretimle, yatırımla ve işbirliğiyle yürüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi