GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda harcamalarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 2,64 oranında gerçekleşti. Son 12 aydaki artış oranı yüzde 40,68 olarak hesaplanırken, yıllık ortalama artış ise yüzde 41,46’yı buldu.
Araştırmaya göre, bazı temel gıda maddelerindeki fiyat artışları dikkat çekti:
- Süt ürünleri: Süt, yoğurt ve peynir fiyatları artış gösterdi. Özellikle yoğurt ve peynir fiyatları yüzde 4 oranında yükseldi.
- Et ve protein kaynakları: Et ve Süt Kurumunun bazı marketlere düşük fiyattan et sağlamasına rağmen ortalama et fiyatında ciddi bir düşüş yaşanmadı. Tavuk etinin kilogram fiyatı yüzde 8 artarken, yumurta fiyatları da yükselişini sürdürdü.
- Bakliyat ve sebzeler: Kuru baklagiller grubunda fiyatlar artarken, en yüksek artış yüzde 9 ile yeşil mercimekte görüldü. Semt pazarlarında yeşil soğan ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatlarında da artış tespit edildi.

EKMEK VE TEMEL GIDALAR ZAMLANDI
Geniş bir tüketim grubunu oluşturan ekmek, pirinç, un ve makarna gibi ürünlerin fiyatları da yükseliş trendinde. Ankara’da 200 gram ekmeğin fiyatı, yüzde 20 artışla 12,5 TL’den 15 TL’ye çıktı. Bu grupta en yüksek fiyat artışı yüzde 6 ile pirinçte görüldü.
YAĞ VE İÇECEK FİYATLARINDA SON DURUM
Araştırmaya göre, ayçiçeği yağı, tereyağı ve margarin fiyatlarında artış gözlenirken, zeytinyağının kilogram fiyatı bir miktar düştü. Siyah zeytinin fiyatı artarken, yeşil zeytin fiyatı geriledi.
Çayın kilogram fiyatında ortalama yüzde 8,5, ıhlamurda ise yüzde 10 artış oldu. Pekmez, şeker, bal ve reçel gibi ürünlerin fiyatlarında da artış yaşandı. Salçanın kilogram fiyatı da bu ay ortalama yüzde 10 yükseldi.
Kaynak: AA