Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Bakan Bayraktar’ın 11. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı kapsamında açılışını yaptığı bu santral, yıllık yaklaşık 200 milyon kilovatsaat enerji üretecek.
“BU YIL YENİLENEBİLİR ENERJİDE REKOR KIRACAĞIZ”
Bakan Bayraktar, açılışta yaptığı konuşmada, son 23 yılda gerçekleştirilen “enerji devrimi” sayesinde birçok firmanın enerjide üretici konuma geçtiğini vurguladı. Sivas’taki GES projesinin de bunun somut bir örneği olduğunu belirten Bayraktar, firmaların kendi öz tüketimleri için kurduğu tesislerin önemine dikkat çekti.
Bayraktar, 5G teknolojisinin ülkenin geleceği için çok farklı bir ufuk açacağını ifade ederek, “Her şeyin başı elektrik. Elektrik hizmetinin kesintisiz ve güvenilir bir şekilde vatandaşlarımıza sunulması önem arz ediyor ki onlar da internet hizmetlerinden ve diğer hizmetlerden istifade edebilsinler” değerlendirmesinde bulundu.
Geçen yıl devreye alınan 6 bin megavatın üzerindeki yerli yenilenebilir enerji santralini hatırlatan Bakan Bayraktar, “Bu sene, işte bu projelerle beraber rekor kıracağız. 9-10 bin megavata doğru gidiyoruz ve bunu her yıl yenilemeye gayret edeceğiz” sözleriyle yenilenebilir enerjideki iddialı hedeflerini duyurdu.

TÜRK TELEKOM, ENERJİSİNİN YÜZDE 65’İNİ GÜNEŞTEN KARŞILAYACAK
- Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nın sponsorlarından olan Türk Telekom, kendisine tahsis edilen toplam 530 megavatlık kurulu güce sahip tesisler için planlı yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor.
Şirket, bu projelerin tamamının devreye girmesiyle birlikte, yıllık 800 gigavatsaat elektrik üretimine ulaşarak mevcut tüketiminin yüzde 65’lik bölümünü güneş enerjisinden karşılama hedefine odaklanıyor.
Bu kapsamda Sivas’ın Zara ilçesinde, toplam GES kurulum kapasitesinin 128 megavatlık bölümünü kapsayan ve şirketin mevcut yıllık elektrik tüketiminin yüzde 15’ine karşılık gelen dev bir tesis inşa edildi. Şu an açılışı yapılan Projenin 1. fazı olan bu santral, yıllık 200 milyon kilovatsaate yakın enerji üretecek.
Toplam GES kurulum kapasitesinin kalan bölümünün ise Malatya ve Ağrı’da kurulacak iki ayrı güneş enerjisi santrali ile tamamlanması planlanıyor. Üç santralin de faaliyete geçmesiyle Türk Telekom, yıllık yaklaşık 350 bin ton seviyesinde karbon salımını azaltmayı hedefliyor.
Kaynak: Haber Merkezi