Milyonlarca abonenin gözü kulağı nisan ayındaki enerji faturalarına çevrildi. “1 Nisan’da elektriğe zam var mı?” sorusu gündemdeki yerini korurken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan konuya ilişkin kritik açıklamalar geldi.
Bayraktar: Vatandaşımızı korumaya devam edeceğiz
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı canlı yayında ve yaptığı son açıklamalarda elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, küresel enerji fiyatlarındaki dalgalanmalara rağmen Türkiye’deki abonelerin maliyet artışlarından asgari düzeyde etkilenmesi için sübvansiyonların devam ettiğini belirtti. Öte yandan Bayraktar, “Orta Doğu krizi bütçeye 925 milyar liraya kadar yük bindirilebilir; ancak enerji arzında şu an sorun bulunmuyor” dedi.

Bakan Bayraktar’ın açıklamalarından öne çıkan satır başları şunlar:
- Fiyat İstikrarı Mesajı: “Enerji fiyatlarında öngörülebilirlik bizim için esas. Vatandaşımızın bütçesini zorlamayacak bir modelle ilerliyoruz.”
- Sübvansiyon Desteği: Devletin, hane halkı enerji faturalarının büyük bir kısmını karşılamaya devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, özellikle dar gelirli aileler için destek mekanizmalarının devrede olduğunu hatırlattı.
- 1 Nisan Tarifesi: Nisan ayı için henüz resmi bir zam kararı açıklanmadığını ifade eden Bakanlık kaynakları, piyasa şartlarının ve maliyetlerin yakından takip edildiğini bildirdi.
Doğalgazda kademeli uygulamaya geçişe yönelik ise Bayraktar: “Ortalama tüketimin yüzde 75 daha fazlasını tüketen grupları destekten çıkaralım diyoruz. Bu düzenlemenin toplam abonelerin yüzde 12 ile 13’ünü kapsıyor. Abonelerin yüzde 85 ile 87’sinin ortalama tüketimin altında kalıyor ve bu nedenle de herhangi bir etkilenme yaşamayacaklardır” ifadelerine yer verdi.

Elektrik ve doğal gaza 1 Nisan’da zam yapılacak mı?
1 Nisan’da zam bekleniyor mu?
Piyasa uzmanları, BOTAŞ ve EPDK tarafından açıklanacak olan yeni dönem tarifelerinde, sanayi ve ticarethane gruplarında maliyet odaklı güncellemeler olabileceğini ancak mesken (konut) grubunda fiyatların sabit tutulma ihtimalinin yüksek olduğunu değerlendiriyor.
NOT: Resmi tarife kararları genellikle ayın son günü olan 31 Mart gecesi Resmi Gazete’de veya ilgili kurumların web sitelerinde yayımlanmaktadır.
📌 ELEKTRİK ZAMMI HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR
1 Nisan’da elektriğe zam gelecek mi? Şu an için Bakanlık veya EPDK tarafından resmi bir zam açıklaması yapılmadı. Bakan Bayraktar, maliyet artışlarının vatandaşa yansıtılmaması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Elektrik faturası desteği devam ediyor mu? Evet, aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı aracılığıyla sağlanan “Elektrik Tüketim Desteği” belirli kriterlere uyan haneler için 2026 yılında da devam etmektedir.
Doğal gaza zam yapılacak mı? Elektrik fiyatlarıyla paralel olarak doğal gaz tarifeleri de aylık bazda güncelleniyor. Nisan ayı doğal gaz tarifesi için de henüz bir artış kararı bulunmuyor.
Kaynak: Haber Merkezi