Altın fiyatları gerilim ve diplomasi arasında sıkıştı

Altın fiyatları, hafta başında yaşanan satış baskısının ardından toparlanma sinyalleri vererek ons başına 4 bin 500 dolar seviyesinde dengelenmeye çalışıyor.

Piyasalarda, Orta Doğu’da yeniden yükselen tansiyona rağmen ABD ile İran arasında diplomatik çözüm ihtimalinin tamamen ortadan kalkmadığı yönündeki beklentiler etkisini sürdürüyor. Yatırımcılar, tarafların olası bir barış anlaşmasına ulaşabileceğine dair ihtiyatlı iyimserliğini korurken, bu durum güvenli liman talebinin sınırlı kalmasına neden oluyor.

Altın jeopolitik risklere rağmen baskı altında

ABD Başkanı Donald Trump, ateşkes süresinin uzatılması ve Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması için görüşmelerin sürdüğünü belirtirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio nihai mutabakata varılmasının birkaç gün daha zaman alabileceğini ifade etti.

Bölgede gerilim tamamen yatışmış değil. ABD ordusu, İran’ın güneyinde öz savunma kapsamında bazı hedeflere yönelik saldırılar düzenlediğini duyururken, İran Devrim Muhafızları ise İran hava sahasına girdiği öne sürülen bir F-35 savaş uçağına ve çok sayıda insansız hava aracına ateş açıldığını iddia etti.

Tüm bu gelişmelere rağmen altın fiyatları, çatışmanın ilk dönemindeki seviyelerin yaklaşık yüzde 15 altında seyretmeyi sürdürüyor. Enerji fiyatları üzerinden oluşabilecek yeni bir enflasyon şoku endişesi, büyük merkez bankalarının sıkı para politikalarını daha uzun süre koruyabileceği beklentisini güçlendiriyor. Bu tablo da altının yukarı yönlü hareketini sınırlayan unsurlar arasında yer alıyor.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir