Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğrenciyken hazırladığı güvenli sürüş projesinden yola çıkan genç girişimci, Erciyes Teknopark’ta kurduğu şirket bünyesinde sürücüyü gözleri kapandığında veya gözünü yoldan ayırdığında sesli uyaran yapay zeka yazılımına sahip sistem geliştirdi.
Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde 2015 yılında lisans eğitimine başlayan Ahmet Ünlühisarcıklı, Orta Anadolu Kalkınma Ajansının desteklediği “Benim İşim Girişim” iş fikri yarışması için 6 farklı yapay zeka parametresi ile güvenli sürüş projesini hazırladı.
Ünlühisarcıklı, bu projesiyle Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, Fikir Fabrikası Çok Uluslu Girişimcilik Programı, TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması ve TEKNOFEST yarışmalarında çeşitli dereceler elde etti.
Üniversite eğitimini 2021’de tamamlayan ve mezuniyetinin üzerinden 1 yıl geçmeden Erciyes Teknopark’ın teknogirişim sermayesi desteğini alan Ünlühisarcıklı, Kayseri Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümünde öğretim görevlisi olurken, Erciyes Teknopark’ta da Karga Yapay Zeka ve İleri Teknoloji şirketini kurdu.
Ünlühisarcıklı, araç içine yerleştirilen kamera sayesinde sürücüyü gözleri kapandığında, gözünü yoldan ayırdığında sesli uyaran yapay zeka yazılımıyla cihaz geliştirdi.
Araçtan elektriğini alacak ve sürücüyü görecek bir noktaya yerleştirilecek kameralı cihaz, şoföre uyuklaması veya gözünü yoldan ayırması halinde sesli uyarı gönderecek.
Ahmet Ünlühisarcıklı, araştırmayı ve üretmeyi sevdiğini, öğrenciyken birçok proje hazırladığını, projelerinden birinin de sürücü takip ve güvenli sürüşle ilgili olduğunu söyledi.
Yapay zeka teknolojisiyle sürücülerin trafikte daha güvenli sürüş yapabileceği projesi hakkında konuşan Ünlühisarcıklı, şunları kaydetti: