Petrol fiyatlarında çarşamba günü görülen yükseliş, küresel piyasalarda risk iştahını baskıladı. Enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle tahvil faizleri yükselirken, hisse senedi piyasalarında satışlar öne çıktı.
ABD borsalarında rekor seviyelerin ardından geri çekilme yaşanırken, S&P 500 endeksi dokuz işlem günüdür devam eden yükseliş serisini sonlandırdı. Yazılım şirketlerine odaklanan bir borsa yatırım fonu (ETF) yüzde 4,3 değer kaybetti. Çip üreticisi Broadcom’un açıkladığı beklentilerin altında kalan öngörüler de teknoloji hisseleri üzerindeki baskıyı artırdı.
ABD ham petrolünün varil fiyatı günü 96 dolar seviyelerine yakın tamamladı. Petrol fiyatlarındaki yükseliş ve iş gücü piyasasının güçlü seyrini koruduğuna işaret eden veriler, yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına devam edebileceği beklentisini güçlendirdi. Bu görünüm, Hazine tahvillerinde satış baskısının artmasına neden oldu.
Ateşkes sonrası petrolde yükseliş durdu, borsalarda satış baskısı sürdü
ABD’nin İsrail ile Lübnan arasında ateşkes sağlandığını duyurmasının ardından piyasalarda kısmi bir rahatlama görüldü. Jeopolitik risk algısındaki sınırlı azalma, Brent petrolün üç günlük yükseliş serisini sonlandırdı. Brent ham petrolü varil başına 97 dolar civarına gerilerken, fiyatlarda yaklaşık yüzde 1’lik düşüş kaydedildi. Ancak petroldeki geri çekilme, hisse senedi piyasalarında toparlanma için yeterli olmadı.
Yeni işlem gününde ABD ve Avrupa vadeli endekslerinde negatif seyir öne çıktı. Nasdaq 100 vadeli işlemleri, Broadcom hisselerinin kapanış sonrası işlemlerde yüzde 14 değer kaybetmesinin etkisiyle yüzde 0,5 geriledi.
Asya piyasalarında da satış baskısı etkili oldu. MSCI Asya hisse senetleri endeksi yüzde 1,2 düşerek, endeksi tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıyan dört günlük yükseliş serisini sonlandırdı.
Küresel piyasalarda satış baskısı artarken altın ve yen güçlendi
Yapay zeka yatırımlarının etkisiyle bu yıl öne çıkan ve dünyanın en iyi performans gösteren endeksleri arasında yer alan Güney Kore Kospi endeksi yüzde 1 geriledi. Risk iştahındaki zayıflama kripto para piyasasına da yansırken, Bitcoin şubat ayından bu yana en düşük seviyesi olan 64 bin dolar civarında işlem gördü.
Döviz piyasasında ise Japon yeni, dolar karşısında değer kazandı. Bloomberg’in haberine göre Japonya Merkez Bankası yetkililerinin bu ay gösterge faizi çeyrek puan artırmayı ve yılın devamında ek faiz artışlarını değerlendirdiği yönündeki beklentiler, yen üzerindeki alımları destekledi.
Jeopolitik gelişmelerin etkisiyle altın fiyatlarında da yükseliş görüldü. İsrail ve Lübnan’ın şartlı ateşkes konusunda anlaşmasının ardından ons altın yüzde 1’e yaklaşan artışla 4 bin 475 dolar seviyesinin üzerine çıktı.