Reklam

Kocaeli-Belediyesi

BBVA’dan Türkiye Eurobond yorumu: Rallinin arkasında yabancı değil iç talep var

BBVA, Hazine tarafından ihraç edilen Türkiye eurobondlarına yönelik olumlu bakışını korurken, yatırım temasında değişim yaşandığına dikkat çekti. Kuruma göre Türkiye eurobondlarında daha önce “toparlanma” ekseninde değerlendirilen hikaye, artık “carry” ve normalleşme sürecine dayalı bir görünüme dönüştü.

BBVA Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejisti Tufan Cömert, 17 Haziran tarihli notunda Türkiye eurobond piyasasında hızlı bir toparlanma yaşandığını belirtti. Cömert’e göre ABD ile İran arasında ateşkes ilan edilmesinin ardından petrol fiyatlarında görülen gerileme ve küresel risk iştahındaki iyileşme, Türkiye’nin dış borçlanma araçlarını destekledi.

Ancak Cömert, piyasadaki yükselişi yalnızca ateşkes sonrası gelişmelere bağlamanın eksik bir değerlendirme olacağını vurguladı. Cömert, "Türkiye devlet tahvilleri, jeopolitik gerilimler azalmaya başlamadan önce dahi çatışmalar kaynaklı düşük performansının önemli bir bölümünü zaten telafi etmişti." değerlendirmesinde bulundu.

Cömert’e göre, ABD ile İran arasında ateşkes ilan edilmesinin ardından petrol fiyatlarında görülen gerileme ve küresel risk iştahındaki toparlanma, Türkiye’nin dış borçlanma araçlarına destek verdi.

Ancak Cömert, piyasadaki hareketin yalnızca ateşkes sonrası gelişmelerle açıklanmaması gerektiğine işaret etti. Türkiye devlet tahvillerinin, jeopolitik tansiyon düşmeden önce de çatışmaların yarattığı olumsuz etkinin önemli kısmını geri aldığını vurguladı. Böylece eurobond tarafındaki iyileşmenin, son gelişmelerden önce başlamış daha geniş bir toparlanma eğilimine işaret ettiği değerlendirildi.

İç talep ve düşük yabancı pozisyonu öne çıktı

Cömert, bu ayrımın Türkiye eurobond piyasasını şu anda etkileyen ana dinamikleri doğru okumak açısından kritik olduğunu belirtti. Son dönemdeki güçlü seyrin, yabancı yatırımcı ilgisinde ani ve belirgin bir artıştan kaynaklanmadığını vurgulayan Cömert, piyasaların Türkiye’nin kredi notunda yeni artışları güçlü biçimde fiyatladığı şeklinde yorumlanmaması gerektiğini ifade etti.

Cömert’e göre Türkiye eurobond piyasasındaki dengeli görünümde; yabancı yatırımcı pozisyonlarının düşük seyretmesi, yerli yatırımcı talebinin güçlü kalması ve yatırımcıların kısa vadeli jeopolitik riskleri Türkiye’nin daha geniş makroekonomik görünümünden ayrı değerlendirmeye başlaması etkili oluyor.

Geçmişte Türkiye’nin döviz cinsi devlet tahvillerinin yarısından fazlasını elinde bulunduran yabancı yatırımcıların, 2023 ortasına kadar pozisyonlarını kademeli olarak azalttığını hatırlatan Cömert, sonrasında yabancı katılımında toparlanma görülse de pozisyonların piyasada aşırı yoğunlaşma yaratacak düzeylere ulaşmadığını kaydetti.

Notta, “Mart 2025’te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması Türkiye riskine ilişkin yeni bir değerlendirmeye yol açarak bu yeniden pozisyonlanma sürecini durdurdu” denildi.

BBVA’dan petrol ve risk iştahı vurgusu

BBVA değerlendirmesinde, söz konusu tarihten bu yana Türkiye eurobondlarında yabancı yatırımcı sahipliğinin büyük ölçüde yatay seyrettiği belirtildi. Piyasanın ise ağırlıklı olarak yerli yatırımcıların desteğiyle yön bulduğu ifade edildi.

Notta şu değerlendirmelere yer verildi: “Ateşkesi takiben yaşanan yükseliş, Türkiye devlet tahvilleri için açıkça olumlu bir gelişme; ancak bu durum, Türkiye’ye özgü bir gelişme olarak yorumlanmamalıdır. Düşen petrol fiyatları ve risk iştahındaki iyileşme, genel olarak gelişmekte olan piyasalardaki varlık sınıfını desteklemektedir.”

BBVA’ya göre yatırımcıların odağında ekonomi programının devamlılığı, dış dengelerdeki görünüm, rezerv birikimi ve siyasi gelişmeler gibi iç faktörler yer almayı sürdürecek.

Notta, “Sonuç olarak, iç piyasadaki iyileşmeler normalleşme sürecini desteklemeye devam etse bile, Türkiye’nin eurobond piyasası muhtemelen küresel piyasaların genel seyrinden etkilenmeyi sürdürecek” yorumu yapıldı.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir