Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ender Şahin, çimento sektörünün 2026 yılı ocak-mayıs döneminde 551 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Rakamlar, sektörün dış pazarlardaki güçlü konumunu koruduğunu ortaya koydu.
ÇCSİB'den yapılan açıklamaya göre, “Çimento Sektör Toplantısı” TİM Dış Ticaret Kompleksi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda 2025 yılında 100 milyon tona yakın üretim ve 1,3 milyar dolar ihracatla sektörün küresel liderliğini sürdürdüğü belirtildi. Ayrıca güncel sorunlar, yeşil dönüşüm stratejileri ve rekabet koşulları ele alındı.
Jeopolitik risklere rağmen üretim ve ihracat vurgusu
ÇCSİB Başkanı Ender Şahin, jeopolitik krizlere rağmen sektörde istikrarın devam ettiğini belirterek çimentonun stratejik önemine dikkat çekti. Şahin, özellikle büyük altyapı ve inşaat projelerinde çimentonun zamanında tedarikinin kritik olduğunu vurguladı.
Hürmüz Boğazı gibi küresel krizlere rağmen Türk çimento sektörünün esnek lojistik yapısıyla taahhütlerini yerine getirdiğini ifade eden Şahin, Türkiye’nin güvenilir bir tedarikçi olarak öne çıktığını söyledi.
İhracat rakamları ve finansman uyarısı
Şahin, Ocak-Mayıs 2026 döneminde ihracatın miktar bazında 9 milyon ton, değer bazında ise 551 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Döviz kurunun serbest piyasa koşullarında dengelenmesinin ihracat için stratejik önem taşıdığını da belirtti.
Ayrıca ihracatçıların finansmana erişim sorunlarına değinerek Eximbank kredi ve sigorta limitlerinin artırılması ve uygun maliyetli finansman imkanlarının genişletilmesi gerektiğini ifade etti.
Küresel rekabet, skdm ve abd pazarı uyarısı
Şahin, sektörün en büyük dönüşüm başlığının karbonsuzlaşma olduğunu belirterek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması’nın (SKDM) ihracatçılar için risk oluşturduğunu söyledi.
ABD pazarında Türkiye’nin çimento ihracatında önemli bir konuma geldiğini ifade eden Şahin, anti-damping soruşturmalarının gündeme gelmesinin ciddi risk oluşturabileceğini belirtti. Türkiye’nin bu pazardaki konumunu koruması için lobi çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
