Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Yİ-ÜFE haziranda yıllık yüzde 28,09 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, haziranda aylık yüzde 1,80, yıllık bazda yüzde 28,09 yükseldi. Sanayinin dört ana sektöründe de yıllık artış görülürken, aylık değişimde enerji ve madencilik grupları öne çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun haziran ayına ilişkin verilerine göre, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) artış devam etti. Endeks, haziranda bir önceki aya göre yüzde 1,80, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 28,09 yükseldi.

Yİ-ÜFE’de yılın ilk altı ayındaki kümülatif artış yüzde 16,09 olarak kaydedilirken, on iki aylık ortalamalara göre artış oranı yüzde 27,26 oldu.

Yİ-ÜFE’de sanayinin tüm ana sektörlerinde yıllık artış kaydedildi

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde haziran ayında sanayinin dört ana sektörünün tamamında yıllık bazda yükseliş görüldü. En yüksek artış yüzde 53,50 ile madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe gerçekleşti.

İmalat sanayisinde yıllık fiyat artışı yüzde 29,65 olurken, su temini sektöründe yüzde 29,26 artış kaydedildi. Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında ise yıllık artış yüzde 4,12 seviyesinde kaldı.

Ana sanayi gruplarındaki görünüm de üretici fiyatlarındaki yükselişin geniş bir alana yayıldığını gösterdi. Haziran itibarıyla ara mallarında yüzde 27,89, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 28,97 ve dayanıksız tüketim mallarında yüzde 31,42 oranında yıllık artış yaşandı.

Aynı dönemde enerji grubunda fiyatlar yüzde 24,93, sermaye mallarında ise yüzde 23,01 yükseldi.

Yİ-ÜFE’de aylık artışta enerji grubu öne çıktı

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) haziran ayında imalat ürünleri aylık bazda yüzde 1,01 oranında artış gösterdi. Sanayinin dört ana sektöründe de yükseliş kaydedilirken, en yüksek aylık artış madencilik ve taş ocakçılığında gerçekleşti.

Haziran döneminde madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe fiyatlar yüzde 8,30 artarken, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,10 yükseliş yaşandı. Su temini sektöründeki aylık artış yüzde 1,97 olurken, imalat sanayisinde ise yüzde 1,01 olarak kayıtlara geçti.

Ana sanayi grupları bazında değerlendirildiğinde, aylık en güçlü artış enerji grubunda görüldü. Enerji fiyatları haziranda yüzde 3,04 yükselirken, ara mallarında yüzde 1,88, sermaye mallarında yüzde 1,66 ve dayanıksız tüketim mallarında yüzde 1,41 artış yaşandı. Dayanıklı tüketim mallarında ise aylık artış yüzde 0,24 seviyesinde gerçekleşti.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir