Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Güneydoğu’dan 6 ayda 5,9 milyar dolarlık ihracat

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ocak-haziran dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 artarak 5 milyar 866 milyon dolara ulaştı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin yılın ilk altı ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,3 yükselerek 5 milyar 866 milyon 884 bin dolara çıktı.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgilere göre, bölgeden ocak-haziran döneminde 198 ülkeye toplam 5 milyon 469 bin 832 ton ürün gönderildi.

Söz konusu dönemde ihracat miktarı geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 9,6 artarken, elde edilen gelir de yüzde 2,3 yükseldi. Böylece bölge ihracatı yılın ilk yarısında yaklaşık 5,9 milyar dolarlık hacme ulaştı.

Bölge ihracatında makine halıları, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, kumaşlar, bitkisel yağlar, iplikler, değirmencilik ürünleri, ağaç ve orman ürünleri, sabun ve yıkama ürünleri ile gıda ürünleri en fazla ihraç edilen ürün grupları arasında yer aldı.

En fazla ihracatın gerçekleştirildiği pazar 2 milyar 130 milyon 516 bin dolarla Orta Doğu oldu. Bu bölgeyi, 1 milyar 84 milyon 727 bin dolarla Afrika ülkeleri ve 952 milyon 107 bin dolarla Avrupa ülkeleri izledi. Afrika ülkelerine yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,3 arttı.

Ülke bazında ise Irak 1 milyar 105 milyon 746 bin dolarla ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 613 milyon 727 bin dolarla ABD, 461 milyon 823 bin dolarla Suriye takip etti.

Cibuti, Sudan, Ürdün ve Somali de bölgenin en fazla ihracat yaptığı ilk 15 ülke arasına girdi.

GAİB’den ihracatçılara yeni pazar desteği

GAİB Koordinatör Başkanı Mete Akcan, küresel ticarette yaşanan dönüşüme uyum sağlamanın ihracatçılar açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Akcan, firmaların değişen ticaret koşullarına daha güçlü şekilde adapte olabilmeleri için eğitim, tanıtım, fuar, ticaret heyeti ve iş geliştirme programları düzenlediklerini söyledi.

Bu çalışmaların ihracatçı firmalara yeni iş bağlantıları kazandırdığını vurgulayan Akcan, yürütülen faaliyetlerin farklı pazarlara erişimi kolaylaştırdığını ve sektörlerin gelişimine katkı sağladığını ifade etti.

Hububat Birliği'nin ABD'de düzenlenen Summer Fancy Food Show 2026 ile Güney Kore'deki Seoul Food and Hotel 2026 fuarlarında sektörü başarıyla temsil ettiğini aktaran Akcan, Çin'in Şanghay ve Guangzhou kentlerinde düzenlenmesi planlanan sektörel ticaret heyeti programı öncesinde de hazırlık ziyaretleri gerçekleştirildiğini kaydetti.

Akcan, "Uluslararası pazarlarda firmalarımızın görünürlüğünü artırmaya yönelik faaliyetlerimize ve yeni işbirliklerine vesile olacak organizasyonlara devam edeceğiz." dedi.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir