Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Yenilenebilir enerjide yeni dönem: 2 bin 400 megavatlık YEKA hamlesi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2026 YEKA yarışmaları kapsamında 14 güneş ve 7 rüzgâr projesi için toplam 2 bin 400 megavatlık kapasiteyi yatırımcılara açtı. Başvurular 13 Ekim’de alınacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2026 yılı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışmaları kapsamında toplam 2 bin 400 megavatlık yeni kapasitenin yatırımcılara açılacağını duyurdu.

Bayraktar, program çerçevesinde 900 megavat kapasiteli 14 güneş enerjisi ve 1500 megavat kapasiteli 7 rüzgâr enerjisi yarışmasının gerçekleştirileceğini açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı YEKA alanları ile bağlantı kapasitelerinin tahsisine ilişkin ilan Resmî Gazete’de yayımlandı. Böylece yenilenebilir enerji yatırımlarında 2026 yılı yarışma süreci resmen başlatıldı.

Toplam 21 yarışmayla tahsis edilecek 2 bin 400 megavatlık ilave kapasite için yatırımcıların başvuruları 13 Ekim’de alınacak.

Bayraktar, konuya ilişkin değerlendirmesinde, elektriğin merkezinde yer aldığı yeni enerji mimarisinde güneş ve rüzgarın stratejik rol üstlendiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Halihazırda 125 bin megavatı aşan elektrik kurulu gücümüzün 78 bin megavatını yenilenebilir kaynaklar oluşturuyor. Bugüne kadar 7 bin 800 megavatlık YEKA yarışmaları yapıldı, bunun 3 bin 800 megavatı 2025'te gerçekleştirildi. Her yıl en az 2 bin megavatlık güneş ve rüzgar ihalesi yapmaya devam edeceğiz. Önemli bir potansiyele sahip olduğumuz güneş ve rüzgarda 2035 yılı için ortaya koyduğumuz 120 bin megavat hedefimize daha kısa sürede ulaşacağız. 2026 YEKA yarışmaları ile de yenilenebilir enerjide yeni bir yatırım dönemine kapı aralıyoruz. 900 megavat kapasiteli 14 güneş, 1500 megavat kapasiteli 7 rüzgar enerjisi yarışmasıyla sektörümüze yeni bir ivme kazandıracağız."

YEKA yarışmalarında başvuru şartları ve fiyatlar belli oldu

YEKA yarışmalarına, Türk Ticaret Kanunu kapsamında anonim ya da limited şirket statüsünde faaliyet gösteren tüzel kişiler başvurabilecek. Ortak girişimlerin yanı sıra sermaye şirketi niteliğindeki yabancı firmalar da yarışmalara katılım sağlayabilecek.

Toplam 21 yarışmada başlangıç tavan fiyatı, kilovatsaat başına 5,50 avro/sent olarak uygulanacak. Taban fiyat ise güneş enerjisi santrali projelerinde kilovatsaat başına 3,25 avro/sent, rüzgâr enerjisi santrali projelerinde ise 3,50 avro/sent olacak.

Yarışmalarda taban fiyat seviyesine inilmesi durumunda, megavat başına katkı payı artırımı aşamasına geçilecek. Bu süreçte başlangıç bedeli 10 bin avro olarak uygulanacak.

GES'lerde üretilen elektrik, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 60 ay, RES'lerde ise 72 ay boyunca serbest piyasada satılabilecek. Bu sürenin ardından hem GES'lerde hem de RES'lerde 20 yıllık elektrik enerjisi alım dönemi başlayacak.

2026 YEKA yarışmalarına ilişkin ihale şartnamesi ve sözleşme detayları Bakanlığın internet sitesinde yayımlandı.

Resmi Gazete'de yer alan yarışma ilanına göre YEKA GES 2026 kapsamında bağlantı kapasiteleri, Ankara-1'de 40 megavat, Ankara-2'de 30 megavat, Batman'da 25 megavat, Denizli'de 30 megavat, Konya'da 110 megavat, Malatya-1'de 55 megavat, Malatya-2'de 40 megavat, Mardin-1'de 30 megavat, Mardin-2'de 120 megavat, Diyarbakır'da 200 megavat, Elazığ'da 20 megavat, Kahramanmaraş-1'de 45 megavat, Kahramanmaraş-2'de 85 megavat ve Kahramanmaraş-3'te 50 megavat olarak belirlendi.

YEKA RES 2026 kapsamında ise bağlantı kapasiteleri Sivas'ta 320 megavat, Balıkesir-1'de 140 megavat, Balıkesir-2'de 235 megavat, Balıkesir-3'te 170 megavat, Balıkesir-4'te 140 megavat, Manisa'da 235 megavat ve Kütahya'da 260 megavat olacak.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir