Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Tarım üretici fiyatları haziranda sert geriledi

Tarım-ÜFE haziran ayında aylık bazda yüzde 9,02 düşerken, yıllık artış yüzde 9,55 olarak kaydedildi. Alt gruplarda yıllık en yüksek yükseliş sebze, kavun-karpuz, kök ve yumrularda görülürken, aylık en sert düşüş tropikal ve subtropikal meyvelerde gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini yayımladı.

Açıklanan verilere göre Tarım-ÜFE, 2026 yılı haziran ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 9,02 geriledi. Endeks, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 7,73, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9,55 ve 12 aylık ortalamalar bazında yüzde 37,44 arttı.

Sektörel veriler incelendiğinde, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde fiyatların aylık bazda yüzde 9,57 azaldığı görüldü.

Ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,14, balıkçılık ürünleri, su ürünleri ve balıkçılığı destekleyici hizmetlerde ise yüzde 0,18 oranında düşüş kaydedildi.

Ana ürün grupları arasında aylık bazda en sert gerileme, yüzde 15,55 ile tek yıllık bitkisel ürünlerde gerçekleşti.

Çok yıllık bitkisel ürünlerde fiyatlar yüzde 10,30 azalırken, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 1,49 oranında artış yaşandı.

Sebze fiyatlarında yıllık artış yüzde 60’ı aştı

Tarım-ÜFE’nin alt grupları değerlendirildiğinde, yıllık bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 60,71 ile sebze, kavun-karpuz, kök ve yumrular grubunda görüldü.

Haziran ayında bir önceki aya göre en belirgin gerileme ise yüzde 27,64 ile tropikal ve subtropikal meyvelerde gerçekleşti.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir