Körfez bölgesinde patlak veren çatışmalar, Türk yatırımcıların yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarına yönelik harcamalarını aşağı çekti. Aynı dönemde yabancıların Türkiye’den gerçekleştirdiği konut alımlarında ise artış görüldü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) ödemeler dengesi istatistiklerine göre, Türkiye’de yerleşik kişilerin yurt dışından gayrimenkul satın almak amacıyla yaptığı ödemeler, 2025 yılında 2 milyar 675 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
Yurt dışı gayrimenkul yatırımlarındaki artış, 2026 yılının ilk iki ayında da sürdü. Ocak ayında yapılan ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44,4 artarak 208 milyon dolara yükseldi. Şubat ayında ise yüzde 18,4’lük artışla 225 milyon dolarlık ödeme gerçekleştirildi.
Ancak 28 Şubat’ta ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarıyla başlayan, İran’ın karşılık vermesinin ardından Körfez ülkelerine yayılan savaşın etkileri mart ayından itibaren verilere yansıdı. Bölgede artan güvenlik riskleri ve belirsizlikler nedeniyle Türk yatırımcıların yurt dışı gayrimenkul alımları için yaptığı ödemelerde belirgin bir gerileme kaydedildi.
Savaş yurt dışı gayrimenkul alımını vurdu
Türk yatırımcıların yurt dışından gayrimenkul satın almak amacıyla yaptığı ödemeler, mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalarak 187 milyon dolara geriledi.
Düşüş eğilimi takip eden aylarda da devam etti. Nisanda yıllık bazda yüzde 19,4 azalan ödemeler 187 milyon dolar olarak gerçekleşirken, mayısta yüzde 40’lık sert düşüşle 143 milyon dolara indi.
Mayıs ayında kaydedilen 143 milyon dolarlık ödeme, son 29 ayın en düşük seviyesi oldu. Yurt dışı gayrimenkul alımlarında bundan önceki en düşük tutar, 122 milyon dolarla Ocak 2024’te görülmüştü.
Körfez’deki savaşın etkilerinin belirginleştiği mart-mayıs döneminde, Türklerin yurt dışı gayrimenkul yatırımları için yaptığı toplam ödeme de geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26 azaldı. Söz konusu dönemde ödemeler 517 milyon dolara geriledi.
Yabancılar Türkiye’ye yöneldi
Türk yatırımcıların yurt dışındaki gayrimenkul alımlarında düşüş yaşanırken, aynı dönemde yabancıların Türkiye’deki taşınmaz yatırımlarında artış kaydedildi.
Mart, nisan ve mayıs aylarını kapsayan üç aylık dönemde yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye’den gayrimenkul satın almak için yaptığı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,3 artarak 590 milyon dolara ulaştı.
Yabancıların gayrimenkul alımlarına yönelik ödemeleri mart ayında yıllık bazda yüzde 62,4 yükselerek 242 milyon dolara çıktı. Nisanda yüzde 17,1 artışla 164 milyon dolar olarak gerçekleşen ödemeler, mayıs ayında ise dokuz günlük Kurban Bayramı tatiline rağmen yüzde 7,6 yükselerek 184 milyon dolara ulaştı.
“Martta Dubai'ye başlayan saldırılar bu pazardan alımları neredeyse durdurdu”
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği Başkanı Bayram Tekçe, Türk yatırımcıların son yıllarda yurt dışındaki gayrimenkul alımlarında ağırlıklı olarak Dubai ve Yunanistan’ı tercih ettiğini belirtti.
Körfez’de başlayan savaşın yanı sıra Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik son dönem politikalarının da yatırım kararlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Tekçe, "Martta Dubai'ye başlayan saldırılar bu pazardan alımları neredeyse durdurdu. Bu durum da satışların azalmasına neden oldu. Ayrıca Yunanistan'ın Türkiye'ye yönelik olumsuz tavırları ile İsrail ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile işbirlikleri, adalara asker yerleştirme ve silahlandırma girişimleri de Türklerin bu ülkede konut alma iştahını olumsuz etkiledi." dedi.
Tekçe, yabancıların Türkiye’den gerçekleştirdiği konut alımlarındaki artışta özellikle Rusya vatandaşlarının yükselen talebinin etkili olduğunu söyledi. Bürokratik işlemlerde sağlanan kolaylıkların da yabancıların gayrimenkul yatırımlarındaki artışı desteklediğini kaydetti.
Türk yatırımcı beklemede, yabancı ilgisi artıyor
Uluslararası gayrimenkul uzmanı Burak Ustaoğlu, Körfez bölgesinde yaşanan çatışmaların ardından Türk yatırımcıların yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarında daha ihtiyatlı davranmaya başladığını belirtti.
Jeopolitik risklerin özellikle Türk yatırımcıların yoğun talep gösterdiği Dubai pazarında etkili olduğunu ifade eden Ustaoğlu, "Bu durum en belirgin şekilde Türk yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği Dubai pazarında hissedildi. Ancak savaş ve risk algısı sadece Dubai özelinde değil, genel olarak yurt dışı gayrimenkul yatırımlarının tamamında geçici bir çekingenlik oluşturdu." dedi.
Yurt dışı gayrimenkul alımlarındaki gerilemenin kalıcı olmasını beklemediklerini dile getiren Ustaoğlu, yatırımcıların planlarından tamamen vazgeçmediğini, yalnızca jeopolitik belirsizliklerin azalmasını beklediğini söyledi.
Türkiye’de uygulanan ekonomi politikaları ile finansal istikrarı güçlendirmeye yönelik adımların da bazı Türk yatırımcıları yurt dışı yerine iç piyasaya yönelttiğini belirten Ustaoğlu, yabancıların Türkiye gayrimenkul sektörüne yönelik ilgisinin devam ettiğini kaydetti.
Yabancıların Türkiye’den gerçekleştirdiği gayrimenkul alımlarındaki artışı değerlendiren Ustaoğlu, konut fiyatlarının döviz bazında birçok ülkeye kıyasla hâlâ cazip seviyelerde olduğunu ifade etti.
Ekonomi yönetimi tarafından son dönemde atılan adımların ve Türkiye’nin uluslararası alandaki diplomatik girişimlerinin ülkeye yönelik güveni artırdığını belirten Ustaoğlu, "Bu durum, Türkiye'nin istikrarlı ve güven veren bir ülke olduğu algısını güçlendirirken, yabancı yatırımcıların da Türkiye'yi daha yakından takip etmesini sağladı." diye konuştu.
Türkiye gayrimenkul piyasasında yatırımcılar açısından önemli bir fiyat avantajı oluştuğuna dikkati çeken Ustaoğlu, talepte yaşanan yavaşlama nedeniyle çok sayıda firmanın tamamlanmış ve hemen teslim edilebilir konutları rekabetçi fiyatlarla satışa çıkardığını söyledi. Ustaoğlu, bu tablonun özellikle uzun vadeli yatırım düşünenler açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.
Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelik ilgisinin farklı pazarlardan geldiğini kaydeden Ustaoğlu, "Son dönemde özellikle Körfez ülkeleri, Rusya, Azerbaycan ve Kazakistan'dan gelen yatırımcıların ilgisinin arttığını görüyoruz." dedi.
