Otomotiv pazarında satışlar düşüş gösterirken, araçlardan tahsil edilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerindeki yükseliş haziran ayında da sürdü. Açıklanan veriler, satış adetlerindeki gerilemeye karşın hem toplam vergi gelirinin hem de araç başına düşen ortalama ÖTV tutarının belirgin şekilde arttığını gösterdi.
Haziran ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,86 daraldı. Satışlar 122 bin 435 adetten 109 bin 135 adede geriledi.
Aynı dönemde otomotiv sektöründen elde edilen ÖTV geliri ise satışlardaki düşüşün aksine yüzde 26,76 arttı. Geçen yıl haziran ayında 60,9 milyar lira olan ÖTV tahsilatı, bu yılın aynı ayında 77,2 milyar liraya ulaştı.
Satışlar düştü, araç başına ÖTV 700 bin lirayı aştı
Otomotiv pazarındaki daralma yılın ilk yarısında da devam etti. Ocak-haziran döneminde otomobil ve hafif ticari araç satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,17 azaldı. Geçen yılın ilk altı ayında 628 bin 984 adet olan satışlar, bu yıl 577 bin 583 adede geriledi.
Satışlardaki düşüşe rağmen otomotiv sektöründen elde edilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gelirlerinde artış kaydedildi. İlk altı ayda tahsil edilen ÖTV tutarı, geçen yılın aynı dönemindeki 315,3 milyar liradan yüzde 14,1 artışla 359,8 milyar liraya yükseldi.
Böylece Hazine, otomotiv sektöründen yıl boyunca elde edilmesi öngörülen ÖTV gelirinin yaklaşık yüzde 38’ini yılın ilk yarısında tahsil etmiş oldu.
Araç başına ÖTV 700 bin lirayı geçti
Satış adetleri ile vergi gelirleri arasındaki farklı seyir, araç başına tahsil edilen ortalama ÖTV tutarına da yansıdı.
Haziran 2025’te satılan araç başına ortalama 497 bin 700 lira ÖTV alınırken, bu tutar Haziran 2026’da 707 bin 780 liraya ulaştı. Böylece araç başına düşen ortalama ÖTV, yıllık bazda yaklaşık yüzde 42 yükseldi.
Yılın ilk altı aylık dönemine ilişkin ortalamada da benzer bir artış görüldü. Araç başına tahsil edilen ÖTV tutarı, 501 bin 300 liradan 622 bin 900 liraya çıktı.
Otomotivde ÖTV tahsilatı haziranda zirve yaptı
Aylık veriler değerlendirildiğinde haziran, hem toplam ÖTV geliri hem de araç başına tahsil edilen vergi bakımından yılın öne çıkan ayı oldu.
Otomotiv sektöründen elde edilen ÖTV geliri, yılın ilk yarısında ocakta yüzde 23,76, şubatta yüzde 4,95, martta yüzde 11,82, nisanda yüzde 9,47 ve mayısta yüzde 7,93 arttı. Haziran ayında ise yıllık artış yüzde 26,76’ya ulaşarak ilk altı ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Böylece otomotiv pazarındaki satış kaybına karşın vergi gelirlerindeki yükseliş devam etti. Araç başına düşen ortalama ÖTV tutarı da artarak rekor seviyelere yaklaştı.
