Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Enflasyon verileri Fed beklentilerini değiştirdi: Piyasa faiz artışından uzaklaşıyor

ABD’de beklentilerin altında kalan tüketici ve üretici enflasyonu, yatırımcıların Fed’in faiz artırımına gideceği yönündeki pozisyonlarını azaltmasına yol açtı. Buna karşın bazı Fed yetkilileri, fiyat baskılarının sürmesi halinde yeni bir faiz artışının gündeme gelebileceği mesajını verdi.

ABD’de tüketici ve üretici enflasyonunun beklentilerin altında kalması, tahvil piyasalarında iyimserliği artırırken yatırımcıların Fed’in bu yıl faiz artırımına gideceği yönündeki pozisyonlarını azaltmasına yol açtı.

Petrol fiyatları ile Avrupa tahvil getirilerindeki yükseliş, hafta içerisinde ABD tahvilleri üzerinde satış baskısı oluşturdu. Buna karşın, Fed’in politika faizine paralel hareket eden SOFR’a dayalı opsiyon piyasasında put opsiyonu satışlarının hızlandığı görüldü.

Piyasadaki bu hareketlilik, yatırımcıların faizlerin daha da yükselme ihtimalini önceki döneme kıyasla daha düşük değerlendirmeye başladığına işaret etti. SOFR opsiyonları, Fed’in gelecekte izleyeceği faiz politikasına ilişkin beklentiler üzerinden pozisyon almak amacıyla yaygın biçimde kullanılıyor.

Natixis Başekonomisti Christopher Hodge, piyasanın faiz artışlarının artık kaçınılmaz olmadığı görüşüne yöneldiğini belirtti. Hodge, art arda açıklanan ve tahminlerin belirgin şekilde altında kalan iki enflasyon verisinin, mevcut para politikasının fiyat baskılarını kontrol altına almak için yeterince sıkı olabileceği düşüncesini güçlendirdiğini ifade etti.

Salı günü yayımlanan tüketici enflasyonu ile çarşamba günü açıklanan üretici enflasyonu verileri, ABD’de fiyat artışlarının ekonomistlerin tahmin ettiğinden daha hızlı ivme kaybettiğini ortaya koydu.

Verilerin ardından Fed’in faiz politikasına yönelik piyasa fiyatlamaları da önemli ölçüde değişti. Daha önce 2027 yılının ortasına kadar ikisi de 25 baz puan olmak üzere iki faiz artışı beklenirken, bu adımlardan en az birinin 2026 yılında atılacağı öngörülüyordu.

Son fiyatlamalar ise Fed’in söz konusu dönemde yalnızca bir kez faiz artırabileceği veya herhangi bir faiz artışına gitmeyebileceği ihtimalinin güçlendiğini gösterdi.

Fed üyelerinden faiz artışı sinyali

Piyasalarda faiz artışı beklentileri zayıflarken bazı Fed yetkililerinden daha sıkı para politikasını destekleyen açıklamalar geldi.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, perşembe günü yaptığı değerlendirmede enflasyonun Fed’in yüzde 2’lik hedefi doğrultusunda kalıcı biçimde gerilediğini gösteren yeterli kanıt bulunmadığını söyledi. Logan, fiyat baskılarının kontrol altına alınabilmesi için faizlerin “ılımlı ölçüde daha yüksek” seviyelere çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson da enflasyondaki yavaşlamanın kısa süre içinde belirginleşmemesi durumunda merkez bankasının yeni bir faiz artışını yeniden gündemine alabileceğini belirtti. Jefferson, buna karşın mevcut para politikası duruşunun şu aşamada uygun olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir