Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Trabzon’da Su Ürünleri İhtisas OSB için düğmeye basıldı: 4 kritik kriter belirlendi

Trabzon'da hızla gelişen su ürünleri sektörü için kapsamlı bir vizyon ortaya koyulurken, yeni kurulması planlanan Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) için yer arama çalışmaları hız kazandı. Projenin Trabzon'un önümüzdeki 10 yıllık sanayi ve üretim planlamasına yön vermesi hedefleniyor.
Trabzon’da Su Ürünleri İhtisas OSB için düğmeye basıldı: 4 kritik kriter belirlendi Trabzon’da Su Ürünleri İhtisas OSB için düğmeye basıldı: 4 kritik kriter belirlendi
Trabzon’da Su Ürünleri İhtisas OSB için düğmeye basıldı: 4 kritik kriter belirlendi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çelebi, mevcut organize sanayi bölgelerindeki genişleme taleplerinin Beşikdüzü OSB’ye yönlendirildiğini belirtti. Beşikdüzü OSB’nin 2’nci ve 3’üncü etap genişleme çalışmaları sayesinde su ürünleri sektörünün önümüzdeki 4-5 yıllık büyüme ihtiyacının rahatlıkla karşılanabileceği ifade edildi.

Ancak sektörün ivmesi göz önüne alınarak, uzun vadede tamamen bağımsız bir İhtisas OSB kurulmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Yeni OSB için 4 temel kriter

Trabzon genelinde sürdürülen arazi ve yer tespiti çalışmalarında dikkate alınan dört kritik kriter şu şekilde sıralandı:

  • Yerleşim alanlarından uzaklık (Üretim sürecinde oluşabilecek koku riskine karşı)
  • Güçlü su rezervine sahip olma
  • Ana yollara yakınlık
  • Lojistik hatlara kolay erişim imkânı

Yeni ihtisas bölgesinde balık yemi fabrikaları, balık işleme tesisleri ve çeşitli su ürünleri işletmelerinin yer alması planlanıyor.

Atıklardan yeşil enerjiye

Klasik bir sanayi alanından ziyade çevreci ve entegre bir modelin hedeflendiğini belirten TTSO Başkanı Çelebi, projede yeşil dönüşüme öncelik verileceğini açıkladı. Tesislerde ortaya çıkacak organik atıkların yeşil enerjiye dönüştürülmesi planlanırken, arıtılan besleyici suların ise tarımsal sulama kaynağı olarak değerlendirilmesi için teknik çalışmalar yürütülüyor.

Altyapı, yer tahsisi ve planlama süreçlerinin birkaç yıl sürebileceği öngörülen projenin; Trabzon’un üretim, ihracat ve sürdürülebilir gelecek vizyonuna uzun soluklu katkı sağlaması bekleniyor.

Trabzon’da su ürünleri sektörünün üretim ve ihracat kapasitesini artırması beklenen projenin, uygun arazinin belirlenmesinin ardından planlama ve altyapı aşamalarıyla ilerlemesi bekleniyor.

Kaynak: Gunebakis

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir