Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Yeni Parti’nin kurulmasıyla TBMM’de dengeler yeniden şekilleniyor

Özgür Özel liderliğinde 91 milletvekiliyle kurulan Yeni Parti’nin ana muhalefet konumuna gelmesiyle TBMM’de kapsamlı bir değişim bekleniyor. Genel Kurul’daki oturma düzeni ve makam odalarının yanı sıra komisyonlar ile Başkanlık Divanı’ndaki görev dağılımının milletvekili sayılarına göre yeniden belirlenmesi planlanıyor.
Meclis'te Yeni Dönem Başlıyor

Özgür Özel’in de aralarında yer aldığı 91 milletvekilinin CHP’den ayrılarak Yeni Parti’yi kurması, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki siyasi dengeleri değiştirdi. Yeni partinin Meclis’te temsil edilmeye başlamasıyla birlikte Genel Kurul’daki oturma planı, milletvekillerine tahsis edilen makam odaları, ihtisas komisyonlarının üye dağılımı ve Başkanlık Divanı’ndaki görev paylaşımının yeniden düzenlenmesi bekleniyor.

Yeni Parti Meclisin ikinci büyük grubu olacak

Özgür Özel’in liderliğinde kurulan Yeni Parti, 91 milletvekilinin katılımıyla TBMM’de en fazla sandalyeye sahip ikinci siyasi parti konumuna yükselecek. Milletvekili sayısı 44’e düşecek CHP ise ana muhalefet görevini Yeni Parti’ye devredecek.

Meclis’teki yeni tablo doğrultusunda Özel ile daha önce CHP Grup Başkanvekili olarak görev yapan milletvekillerinin, yeni görev ve unvanlarıyla mevcut makam odalarını kullanmayı sürdürmesi bekleniyor. Yeni Parti milletvekillerinin Genel Kurul’daki oturma sıralarında da şimdilik değişiklik yapılmayacağı belirtiliyor.

CHP grubuna Mecliste yeni bölüm ayrılacak

CHP’de kalan 44 milletvekili için Genel Kurul salonunda ayrı bir oturma alanı oluşturulması planlanıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve partinin yeni yönetiminin kullanacağı çalışma alanlarının da yeniden belirlenmesi gündemde yer alıyor.

Bu doğrultuda TBMM Ana Binası’nın birinci veya ikinci katında bulunan ve hâlen komisyonların kullanımında olan bazı oda ve bölümlerin boşaltılarak CHP Grup yönetimine tahsis edilebileceği ifade ediliyor.

Mecliste komisyon ve Başkanlık divanı dağılımı değişecek

TBMM’de makam odaları ile Genel Kurul’daki oturma düzenine yönelik değişikliklerin, Meclisin çalışma dönemini tamamlayarak tatile girmesinin ardından yapılması planlanıyor. Düzenlemelerin yeni yasama yılı başlamadan önce tamamlanması hedefleniyor.

Yeni Parti’nin Mecliste temsil edilmeye başlamasıyla TBMM Başkanlık Divanı ve ihtisas komisyonlarındaki üye dağılımının da yeniden ele alınması bekleniyor. Görevlerin, siyasi partilerin milletvekili sayıları dikkate alınarak yeniden paylaştırılacağı belirtiliyor.

Yeni siyasi tablonun ardından TBMM’de grubu bulunan parti sayısının 7’ye, milletvekiliyle temsil edilen toplam siyasi parti sayısının ise 15’e yükselmesi öngörülüyor.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir