Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Rekabet Kurulu nükleer tıp pazarındaki 11 şirket için soruşturma başlattı

Rekabet Kurulu, kamu hastanelerinin PET/BT ve FDG ihalelerinde danışıklı hareket ettikleri şüphesiyle nükleer tıp sektöründe faaliyet gösteren 11 şirket hakkında soruşturma başlattı.
Rekabet Kurulu'ndan perakende ve tedarikçilere iki yeni soruşturma! Rekabet Kurulu'ndan perakende ve tedarikçilere iki yeni soruşturma!

Rekabet Kurulu, nükleer tıp sektöründe faaliyet gösteren 11 teşebbüse yönelik soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma kapsamında şirketlerin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un rekabeti kısıtlayıcı anlaşma ve uygulamaları düzenleyen 4. maddesini ihlal edip etmediği incelenecek.

Kurulun 30 Nisan 2026 tarihli ve 26-16/481-M sayılı kararı doğrultusunda yürütülecek soruşturma şu şirketleri kapsıyor:

  • Medicheck Nükleer Ürünler San. ve Tic. AŞ
  • Referans Nükleer Tıp Sağlık Ltd. Şti.
  • Fefa Nükleer Tıp Ticaret Ltd. Şti.
  • Sintias Moleküler Sağlık Ürünleri San. ve Tic. AŞ
  • Sintias Nükleer Tıp Tic. Ltd. Şti.
  • Nukleon Nükleer Teknoloji Araştırma San. ve Tic. Ltd. Şti.
  • Bianco Sağlık Ürünleri Ticaret Pazarlama Ltd. Şti.
  • Nukleus Sağlık Hizmetleri AŞ
  • MNT Sağlık Hizmetleri ve Tic. AŞ
  • GAMA Görüntüleme ve Tedavi Hizmetleri AŞ
  • Moltek Sağlık Hizmetleri Üretim ve Pazarlama AŞ
  • Soruşturma sürecinde söz konusu teşebbüslerin nükleer tıp pazarındaki faaliyetleri ve rekabeti sınırlayıcı nitelikte herhangi bir anlaşma ya da uygulamada bulunup bulunmadıkları değerlendirilecek.

Rekabet Kurulu tarafından soruşturma açılması, şirketlerin kanunu ihlal ettiği veya haklarında yaptırım uygulanacağı anlamına gelmiyor. Nihai karar, inceleme sürecinin tamamlanmasının ardından verilecek.

11 şirket mercek altında

Rekabet Kurulu, nükleer tıp alanında faaliyet gösteren 11 teşebbüsün kamu hastaneleri tarafından düzenlenen ihalelerde rekabete aykırı hareket edip etmediğini araştıracak.

Soruşturmanın odağında, başta Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) hizmetleri ile F-18 Florodeoksi-D-Glukoz (FDG) alım ihaleleri yer alıyor. Şirketlerin bu süreçlerde danışıklı hareket ederek veya uyumlu eylemde bulunarak rekabet koşullarını ihlal edip etmedikleri incelenecek.

Kanserin teşhisinde ve tedavi sürecinin izlenmesinde kullanılan PET/BT, ileri teknolojiye dayalı bir nükleer tıp görüntüleme yöntemi olarak biliniyor. Bu alandaki hizmetler yalnızca görüntüleme işlemiyle sınırlı kalmıyor; cihazların kurulumu, FDG başta olmak üzere radyofarmasötik ürünlerin temini ve gerekli işletim personelinin sağlanması gibi farklı aşamaları da kapsıyor.

Rekabet Kurumu, soruşturma sürecinde teşebbüslerin özellikle kamu hastanelerinin PET/BT ve FDG ihalelerinde sergiledikleri teklif verme davranışlarını ve ihalelerde oluşan rekabet ortamını değerlendirecek. Elde edilecek bulgular doğrultusunda şirketlerin faaliyetlerinin, 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediği belirlenecek.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir