Reklam

Kocaeli-Belediyesi

Otomotiv ihracatından 7 ayda 24,4 milyar dolarlık rekor

Türkiye otomotiv endüstrisi, ocak-temmuz döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artırarak 24,4 milyar dolara çıkardı ve tüm zamanların en yüksek 7 aylık performansına ulaştı.

Türkiye otomotiv endüstrisi, küresel ekonomide yaşanan belirsizlikler ve tedarik zincirindeki aksamalara rağmen ihracatta rekor kırdı.

Sektörün ocak-temmuz dönemindeki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 artarak 24,4 milyar dolara ulaştı. Böylece otomotiv endüstrisi, tüm zamanların en yüksek 7 aylık ihracat rakamını kaydetti.

Orta Doğu merkezli jeopolitik gelişmelerin küresel büyüme ve enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri devam ederken, Türkiye’nin ihracatında önemli paya sahip otomotiv sektörü güçlü performansını korudu.

Küresel talepteki zorluklara rağmen ihracatını artırmayı başaran sektör, yılın ilk 7 ayındaki yükseliş eğilimini sürdürdü.

Son 4 yılın ocak-temmuz dönemlerinde kesintisiz rekor kıran sektör, 2025'te 23,8 milyar dolar, 2024'te 20,8 milyar dolar ve 2023'te 20 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektör, bu seviyelerin altındaki en yüksek ocak-temmuz dönemi ihracatına ise 2018'de 19,2 milyar dolarla ulaşmıştı.

Otomotiv ihracatı 7 ayda 24,4 milyar dolarla rekor kırdı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı ocak-temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,4 artarak 161 milyar 601 milyon dolara ulaştı.

Temmuz ayında gerçekleştirilen ihracat ise yıllık bazda yüzde 2,9 yükselerek 25,6 milyar dolar oldu. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti.

Yılın ilk 7 ayında 24,4 milyar dolarlık dış satıma imza atan otomotiv endüstrisinin toplam ihracattan aldığı pay ise yüzde 15,1 olarak hesaplandı.

Otomotiv ihracatında en büyük pazar Almanya oldu

Türkiye otomotiv endüstrisi, yılın ilk 7 ayında en fazla ihracatı 3 milyar 953 milyon dolarla Almanya’ya gerçekleştirdi. Almanya’yı 3 milyar 27 milyon dolarla Fransa, 2 milyar 241 milyon dolarla İtalya, 2 milyar 176 milyon dolarla Birleşik Krallık ve 1 milyar 949 milyon dolarla İspanya izledi.

İhracat tutarındaki artış bakımından ise Fransa ilk sırada yer aldı. Sektörün bu ülkeye yaptığı ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre 330,8 milyon dolar yükseldi.

Fransa’nın ardından ihracatını İtalya’ya 305,1 milyon dolar, Almanya’ya 116,7 milyon dolar, Hollanda’ya 107,2 milyon dolar ve Çekya’ya 54,5 milyon dolar artırdı.

Aynı dönemde otomotiv sektörünün Hollanda’ya ihracatı 440,9 milyon dolar, Çekya’ya ihracatı ise 371,5 milyon dolar olarak kaydedildi.

Otomotiv ihracatında Kocaeli ilk sırada yer aldı

Türkiye’nin otomotiv ihracatında yılın ilk 7 ayında en yüksek katkıyı Kocaeli sağladı. Kentten ocak-temmuz döneminde 7,2 milyar dolarlık otomotiv ihracatı gerçekleştirildi.

Kocaeli’yi 5,8 milyar dolarla Bursa ve 4,9 milyar dolarla İstanbul takip etti. Aynı dönemde Sakarya’nın otomotiv ihracatı 2,7 milyar dolar, Ankara’nın ihracatı ise 1,7 milyar dolar olarak kaydedildi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileri, otomotiv endüstrisinin 2025 ve 2026 yıllarının ocak-temmuz döneminde en fazla ihracat yaptığı ülkeleri ve bu pazarlardaki değişimi de ortaya koydu.

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir