Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ocak-temmuz döneminde geçmişe dönük gümrük ve dış ticaret işlemlerine ilişkin denetimlerde 8,9 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza kararı uygulandığını bildirdi. Bu tutar, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29 artış gösterdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, dış ticaret işlemlerinde vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi, kamu gelirlerinin korunması ve gümrük süreçlerinin mevzuata uygun şekilde yürütülmesi amacıyla denetimlerin kesintisiz sürdürüldüğü belirtildi.
Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda ileri veri analitiği yöntemlerinden de yararlanıldığı kaydedildi. Risk analizi ve kontrol faaliyetleri sonucunda, yılın ilk 7 ayında toplam 8,9 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi.
İkincil kontrollerde 7,2 milyar liralık ek tahakkuk ve ceza
Ticaret Bakanlığına bağlı 18 Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğünün Kontrol Şubelerince yürütülen ikincil kontrol çalışmaları kapsamında, 3 bin 223 firmanın tescil ettirdiği 19 bin 638 gümrük beyannamesi incelendi.
Beyanname incelemeleri neticesinde toplam 7,2 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı uygulandı.
Gümrük denetimlerinde ceza ve ek tahakkuk tutarı yüzde 29 arttı
Ticaret Bakanlığı müfettişlerince gerçekleştirilen sonradan kontrol çalışmaları kapsamında 145 firmanın işlemleri denetlendi. İncelemeler sonucunda 1,7 milyar lira tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı uygulandı.
İkincil kontrol kapsamındaki beyanname incelemeleriyle sonradan kontrol firma denetimlerinde verilen kararların toplam tutarı, 2026 yılının ocak-temmuz döneminde 8,9 milyar liraya yükseldi. Böylece söz konusu tutar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29 artış kaydetti.
Bakanlık, dış ticaret süreçlerinin mevzuata uygun yürütülmesini sağlamak, vergi kayıp ve kaçağını engellemek ve yükümlülüklerini kurallara uygun şekilde yerine getiren firmaların haklarını korumak amacıyla geçmiş dönem gümrük ve dış ticaret işlemlerine ilişkin denetimlerin devam edeceğini belirtti.
