Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, motorinde uygulanacak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesine ilişkin açıklamada bulundu. Şimşek, ağustos ayının kalan bölümünde motorindeki ÖTV’nin sıfırlanacağını, yıl sonuna kadar ise kademeli bir uygulamaya geçileceğini bildirdi.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Şimşek, bütçede uygulanan harcama disiplini ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele sonucunda oluşturulan mali alanın, dezenflasyon sürecini desteklemek amacıyla kullanıldığını belirtti.
Jeopolitik gelişmeler nedeniyle motorin fiyatlarında meydana gelen yüksek artışın tüketici ve üreticiler üzerindeki etkisini sınırlandırmayı hedeflediklerini ifade eden Şimşek, şu açıklamayı yaptı:
“Bütçede harcama disiplini ve kayıt dışılıkla mücadele ile sağladığımız mali alanı dezenflasyon sürecini desteklemek için kullanıyoruz. Jeopolitik gelişmelerin etkisiyle motorin fiyatlarında yaşanan yüksek artışın tüketici ve üreticilere yansımasını sınırlamak için Ağustos ayının kalanında motorinde ÖTV’yi sıfırlıyor ve yıl sonuna kadar kademeli uygulamaya geçiyoruz.”
“Maliyet baskılarını hafifletmeyi amaçlıyoruz”
Düzenlemeyle maliyetlerdeki yükselişin sınırlandırılmasının yanı sıra enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasının da hedeflendiğini vurgulayan Şimşek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Böylece maliyet baskılarını hafifletmenin yanı sıra enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri de azaltmayı amaçlıyoruz. Kalıcı refah artışı ve daha adil gelir dağılımının ön koşulu olan fiyat istikrarını sağlamaya yönelik politikalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”
