Türkiye Sanayici Ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından “Teknoloji Standartları ve Standarda Esas Patentler (SEP) Yol Haritası” hazırlandı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, TÜSİAD’ın bu konuya sahip çıkmasını önemine vurgu yaparak, Türk sanayi ekosisteminin Batı’ya çok benzediğini belirtti. Dönmez, batının standart oluşturan komitelerinde karar verici mekanizmalarda yer almak gerektiğini dile getirdi. Dönmez, ” TÜSİAD ve özel sektörden beklentimiz, AR-GE çalışmalarına ayrılan bütçe miktarını artırarak daha hızlı büyüyecek adımların atılmasıdır” dedi.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkan Yardımcısı Mehmet Duyar da teknoloji standartlarına ilişkin yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi.
Şirketlerin yeni teknolojik trendlere uyum sağlamasıyla rakiplerine göre avantajlı konuma geçtiğini belirten Duyar, “Dünya pazarlarından daha fazla pay almak isteyen firmaların küresel düzeyde teknolojiye yapmış oldukları yaptırım giderek artmaktadır. Mevcut küresel rekabete karşı koymanın ve hatta rekabeti tehditten ziyade avantaja dönüştürmenin en önemli yolu AR-GE ve inovasyona yatırım yapmaktan, yeni teknolojiler üretmekten ve geliştirmekten geçiyor” açıklamalarında bulundu.
Bu noktada bir hususu memnuniyetle ifade etmek isterim ki Türkiye olarak son yıllarda başvurularında çok başarılı rakamlara ulaştık. Bugün itibariyle ülkemizde tescilli, yerli sınai mülkiyet portföyümüz 1,2 milyona yaklaştı. Yine Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından yayınlanan 2022 Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri raporuna göre Türkiye ulusal düzeyde başvurularda, patent de 12’nci, marka da 7’nci, tasarım da ise 4’üncü sıraya yükseldi.”
Duyar, TURKPATENT’e geçen yıl yapılan yerli patent başvuruların yüzde 6,8 artarak 9 bin 909’a yükseldiğini bildirdi. Duyar, yol haritasının ülkeye katkı sağlayacak vizyoner bir çalışma olduğunu, TURKPATENT’in her türlü katkıyı vereceğini kaydetti.
TÜSİAD tarafından hazırlanan rapor, özel sektör şirketleri ve üniversiteleri kapsayan geniş katılımlı bir anket çalışmasının sonuçları, küresel ölçekte başarılı uygulama incelemeleri ve 12 konu başlığında 4 farklı oturumda gerçekleşen çalıştay serisi ile ortaya konan eylem önerileri derlenerek hazırlandı.
Politika önerileri, “Politika Geliştirme”, “Sektörel Politikalar”, “Farkındalık”, “Destek ve Finansman”, “İnsan Kaynağı”, “Etkin Katılım”, “Ulusal Standardizasyon Ekosisteminin Güçlendirilmesi” ve “Hukuki Altyapı” olarak 8 ana başlığa ayrıldı.
Bu kapsamda yol haritaları ise “üst düzeyde sahiplenme, stratejik konumlama ve konunun ulusal politika geliştirme süreçlerine dahil edilmesi”, “sektörel ve yeni teknoloji alanları için standardizasyon yol haritalarının oluşturulması”, “farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilmesi”, “özel sektör, üniversiteler ve kamu kurumları tarafından gerçekleştirilen standart geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi”, “standardizasyon alanında çalışacak yeteneklerin yetiştirilmesi ve desteklenmesi”, “uluslararası standart geliştirme süreçlerine katılım ve etkinliğin artırılması, komitelere liderlik edilmesi”, “standardizasyon ekosisteminin geliştirilmesi, kurumların güçlendirilmesi ve yeni kurumların kurulması” ve “standartlaşma konusu ile ilgili hukuki altyapının güçlendirilmesi” şeklinde sıralandı.