Almanya’nın İhracat Beklentisi Yön Değiştirdi: Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sonrasında tedarik zincirinde aksaklıklar yaşandı. Almanya’da bu durumdan fazlasıyla etkilendi.
Almanya’nın ihracatına ilişkin 2023 yılı reel büyüme tahminini yüzde 2,5’ten 1’e indirdi. DIHK, küresel iş görünümüne ilişkin yaptığı anketin sonuçlarını yayınladı. Bu sonuçlara göre, yurt dışına satış yapan Alman şirketlerinin yüzde 28’i gelecek 12 ayda ihracat pazarlarında ekonomik faaliyetlerde büyüme bekliyor. Ankete katılan Alman şirketlerin yüzde 27’si ise işlerinde düşüş olmasını öngörüyor.
Beklentiler Artıyor
DIHK, Almanya’da ihracatın bu yıl yüksek enflasyon, faizlerde artan oranlar ve küresel ticarette artan korumacılığın ardından yüzde 1 büyümesini bekliyor. DIHK Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, bir önceki ankete kıyasla yurt dışında faaliyet gösteren Alman şirketleri arasında iyimserlerin oranının yüzde 11 arttığını ve kötümserlerin oranının ise yüzde 20 azaldığını belirtti.
Hükümet Ekonomide Büyüme Bekliyor
Üç yıllık küresel krizin ardından güçlü bir yükseliş beklenmesi gerektiğini söyleyen Treier, ihracatta gerçek bir ivmenin görünürde olmadığını vurguladı. Alman ekonomisi, ilk çeyrekte teknik resesyondan kurtulmayı son andan başardı. Aynı zamanda hükümet ekonomide bu yıl yüzde 0,2 büyüme bekliyor. Ülkenin önde gelen Alman enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 büyümesini öngörüyor.