Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin mart ayı geçici verilerini açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,4 düştü. Piyasalarda sanayi üretimine ilişkin beklenti yüzde 1,3 düşmesi yönündeydi.
Mart ayındaki sanayi üretimindeki düşüş, geçen hafta açıklanan fabrika siparişlerinin, zayıflayan küresel ekonominin etkisiyle, martta yüzde 2,2 düşüş beklentisine karşın yüzde 10,7 azalarak Kovid-19 salgınının zirve yaptığı Nisan 2020’den bu yana en büyük aylık düşüşü göstermesinin ardından geldi.
Alman ekonomisinin bir resesyondan kurtulabileceğine dair umutlar artarken, son olumsuz veriler, Avrupa’nın en büyük ekonomisinde resesyon endişelerini ivmelendirdi.
Aylık yüzde 2 artış olarak açıklanan şubat sanayi üretimi verisi de yüzde 2,1 artış olarak revize edildi.
Veriler, martta şubata göre enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 3,3 azaldığını ortaya koydu.
Söz konusu dönemde ara malı üretimi yüzde 4,4 ve tüketim malları üretimi yüzde 0,1 azaldı. Sanayi dışında, enerji üretiminde yüzde 0,8 artış görülürken, inşaatta ise yüzde 4,6 azalış kaydedildi.
Otomotiv Üretimi Düşüşte Etkili Oldu
Volkswagen, BMW ve Mercedes gibi markalarıyla Alman sanayisinin temel taşı olan ifade edilen otomotiv endüstrisinin üretiminde yüzde 6,5’lik keskin bir düşüş görülmesi dikkati çekti.
Destatis açıklamasında, “Otomotiv endüstrisinin, mart sanayi üretimindeki düşüşte özellikle büyük etkisi oldu.” denildi. Martta, makine mühendisleri yüzde 3,4 daha az üretim yaptı.
Destatis açıklamasında, enerji yoğun sanayi kollarında da martta üretimin şubat ayına göre yüzde 3,3 azaldığı belirtilerek, ülkede sanayi üretiminin, ilk çeyrekte ocak ve şubat aylarındaki güçlü büyüme nedeniyle bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,5 arttığı da bildirildi.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Alman sanayisinde üretimin yıl başında güçlü bir şekilde arttıktan sonra martta beklenmedik şekilde keskin bir düşüş yaşandığı belirtilerek, “İlk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,8’lik bir artış oldu. Şirketlerdeki iyimserlik son zamanlarda daha da arttı. Bu da yılın gelecek aylarında ekonomik bir toparlanmaya ışık tutuyor.” denildi.