Kiraz Üretiminde Amasya Türkiye Üçüncüsü: Kiraz Teşvik Yarışması’nın düzenlendiği Amasya, kiraz üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor.
Programda, İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Hayrullah Göktekin yarışmanın teknik detayları, kriterleri ve değerlendirme sürecine ilişkin bilgiler paylaştı. Daha sonra konuşan Vali Mustafa Masatlı ise, “Bu yılın geçen yıldan farkı, normalde bu kadar yağış olmuyordu fakat, bu sene yağışlardan dolayı kirazlarımızın olgunlaşma süresi uzadı. Ama biraz önce kirazlarımızı tattığımızda, gerçekten kirazlarımızın sadece iç piyasaya değil, dünyanın farklı bölgelerine gönderilecek kalitede ve kalibrede olduğunu bir kez daha anladık” dedi.
Hünnap, Şeker Pancarı ve Kenevir Tohumunda 1. Sırada
14 medeniyete ev sahipliği yapan Amasya’nın Türkiye’de tarımsal hasıla bakımından önemli şehirlerden bir tanesi olduğunun bilgisini paylaşan Masatlı, şu açıklamalarda bulundu;
“Amasya’mızın tarımsal hasılası ülke ortalamasının üzerinde seyretmekte ve tarım ile hayvancılık faaliyetleri ilimize önemli ölçüde katma değer sağlamaktadır. Şu anda Hünnap, Şeker Pancarı Tohumu ve Kenevir Tohumu üretiminde Türkiye’de 1’inci, Kuru Soğanda 2’nci, Amasya Elması ve Kirazda 3’üncü, Bamyada 4’üncü olmakla beraber, diğer birçok üründe de üst sıralarda yer almaktayız.
Rekabet Gücü Yüksek
Artık dünya küreselleşti ve ticaret sınırları ortadan kalktı. Bu bakımdan Türkiye’nin değeri de bir kat daha arttı. Biz artık dış piyasaya üretim yapan illerden bir tanesiyiz. Kirazla ilgili özel bir parantez açmak gerekirse; dünyanın en büyük gıda firmasının şu anda kiraz alımı Amasya’dan yapılıyor. Bu bizim açımızdan sevindirici bir durum. Rekabet edebileceğimiz, iyi ürettiğimiz veya aromasıyla, kalibresiyle, üretim miktarıyla üstün olduğumuz ürünleri desteklememiz gerekiyor. Son iki senede 62.000 adet birinci sınıf kiraz fidanını vatandaşlarımıza dağıttık. Yine 10.000 adet elma fidanının dağıtımını yaptık. Üretim miktarlarına olabildiğince katkı sunma noktasında elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz.
Dünyanın belli standartlarında patent ve coğrafi işaret belgesi alınan ürünler mevcut. Geçen yıl 0900 olarak nitelendirdiğimiz kirazımızın coğrafi işaretini yani, halk arasındaki ifadesi ile patentini Amasya Kirazı olarak tescilledik. Bunu tescillemekle beraber bizim alıcılarımız da çoğaldı. Kirazın hem geliştirilmesi, hem de daha kaliteli üretilmesi noktasında çalışmalarımıza devam edeceğiz.”