Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) Yönetim Kurulu Başkanı
Bilal AKTAŞ
2010 yılından itibaren faaliyetlerini göstermeye başlamış olan Teknokent Savunma Sanayii Kümelenmesi (TSSK) bünyesinde AR-GE faaliyetleri yürüten 110’u aşkın aktif firma ile çalışmalarını yürütmektedir.
Kümelenme bugüne kadar sektöre katkı sağlamak adına birçok faaliyet gerçekleştirmiştir. Küresel çapta ülkemizi ziyaret eden yabancı heyetlerin ağırlanmasından, yurt dışı temaslara, firmalarımıza uluslararası iş birlikleri kurulması adına temsiller gerçekleştirilmiştir. Bu konuda kümelenme birçok iş görüşmesi yapılmasına vesile olmuş, önemli platform üretici büyük firmalarımızla köprü görevi üstlenmiştir. Üyesi firmaların hem kamu hem özel iletişimlerine destek sağlamış bu konularda firmalarına her an yardımcı olmak için çalışmaktadır. Üyelerinden gelen talepler doğrultusunda faaliyetlerini çeşitlendirerek her zaman ihtiyaca yönelik çalışmalar yürütmeye özen göstermektedir. Gerçekleşen fuarlar ve geniş katılımlı organizasyonlara ortak katılımlar sağlayarak etkinlikte hem görünürlük etkisini hem de verimi arttırmaktadır. Aynı zamanda ortak hareketle katılım maliyetlerin azaltılması da sağladığı katkılardandır.
Firmalarımızın bir araya gelerek geliştirdikleri birçok proje kümelenmenin sağladığı iletişim sayesinde oluşmuştur. Malum sektörün çok sayıda kalite ve sertifikasyon süreçleri olmakla birlikte gelişen teknolojinin getirdiği hem teknik hem idari eğitim ihtiyaçları oluşmaktadır. Bu konularda da kümelenme, dönem dönem eğitimler düzenlemekte firmalarının ihtiyaç duyacağı ölçüde gerek Milli Savunma Bakanlığı gerek Savunma Sanayii Başkanlığımızın katkı ve destekleriyle firmalarımızın gelişimine katkı, olası soru ve sorunlarına çözüm sunmaktadır.
TSSK’nın ekosistemi geliştirme adına en önemli etkinliği ise salgından hemen önce 7’ncisini gerçekleştirdiği Proje Pazarı etkinliğidir. 2020 yılı Şubat ayında gerçekleşen etkinliğe 1200’den fazla katılımcı katılmış ve bu kapsamda birçok iş birliği başlatılmıştır. Etkinliğimizin açılışına Sayın SSB Başkanımız, Sayın MSB Bakan Yardımcımız, Sayın Cumhurbaşkanlığı İK Ofisi Başkanımız ve Sayın ODTÜ Rektörümüz teşrif etmişlerdir. MSB ve SSB ile birçok alanda iş birliği görüşmeleri yapılmış firmalarımızın projelerini sunmaları sağlanmıştır. Etkinlikte çok sayıda yabancı ülke temsilcilerinin, büyükelçi, askeri ve ticari ataşenin olması etkisinin arttığı ve dikkatleri topladığını göstermiştir.
Önümüzdeki dönemde ihracat alanını geliştirmeyi hedefleyen TSSK Ticaret Bakanlığımızın en önemli destek mekanizmalarından olan hem UR-GE hem de HİSER projesi için başvurusunu yapacaktır. Ayrıca TSSK içi iş birliklerinin arttırılarak çok sayıda yeni AR-GE projesinin oluşturulmasını planlamaktadır. Firmaların ortak sorunlarının olması bu konuda kümelenmeye ayrıca görev vermektedir. Özellikle insan kaynağı konusunda ciddi sıkıntılar yaşanması sektörün en kritik konusudur. Bu konuda firmalarımızla bazı çalışmalar yürütüyoruz yakın zamanda ilgili kamu kurumlarımızı bilgilendirecek farklı çözüm yollarının tavsiyesinde bulunacağız.