TCMB’nin İhracatçı Adımına İş Dünyası Temsilcilerinden Destek: Merkez Bankası, ihracatçıların finansman maliyetini düşürmek için yeni bir karar aldı. Kararla birlikte ihracat kredilerinin maliyetleri 15 puan azalması ihracatçılar tarafından sevinçle karşılandı.
Üretim ve İhracata Çözüm Odaklı Yaklaşım
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, yaptığı yazılı açıklamada, Reeskont kredilerinin ihracatçılar için hayati öneme sahip olduğunu, bu konunun İSO olarak gündemlerinde bulunan, çözülmesi için çaba sergileyip, katkı sundukları önemli bir konu olduğunu belirtti. Bahçıvan, “Üretim hayatımıza yönelik çözüm odaklı yaklaşım ve kararları nedeniyle Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan’a ve çalışma arkadaşlarına sanayicilerimiz adına teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.
“Sektörün Taleplerini Binleyen Bir Ekonomi Anlayışı”
Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, son zamanlarda reel sektörün haklı taleplerini yerine getiren bir ekonomi yönetimi anlayışının hakim olduğunu dile getirerek, reeskont kredilerinde ihracatçıların talebine uygun düzenlemenin de bunun bir sonucu olduğunu belirtti ve atılan adım nedeniyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve TC Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’a teşekkür etti. Eskinazi, “Reeskont kredilerindeki faiz oranı politika faizinden bağımsız belirlenmeli” talebimiz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından karşılık buldu” ifadelerinde bulundu.
Eş Zamanlı Mücadeleden Vazgeçmemeliyiz
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İhracatçı şirketlerin kredi maliyetlerini düşüren önemli bir adım atıldı. Ekonomi yönetimi politika setinde ‘eşgüdümlü ince ayar’ yapmaya devam ediyor” dedi. Avdagiç, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, TCMB’nin reeskont kredilerinde ihracatçının finansman maliyetini 15 puan azaltıp, KOBİ’lerin ihracat kredisi limitini artırdığını hatırlattı.
Avdagiç, mesajında, şunları kaydetti: “Ekonomi yönetiminin sıkı para politikası uygularken, seçici kredi mekanizmasıyla üretim ve ihracatı desteklemesi memnuniyet verici. Bundan sonra da fiyat istikrarı için çalışırken; üretim, ihracat ve istihdamı da içeren eş zamanlı mücadeleden vazgeçmemeliyiz”
ATSO Başkanı Ali Bahar, kararın üreticiler ve ihracatçılar için büyük bir kazanç ve önemli bir gelişme olduğunu belirterek hayırlı olmasını diledi.
Reeskont kredilerinin ihracatçılar için önemli bir kaynak olduğunu dile getiren Başkan Bahar, “Komitelerimizden gelen taleplerin karşılık bulması, iş dünyamız ve sanayicilerimiz adına çok olumlu bir karar” diye konuştu.
İhracatçı Adına Büyük Kazanç
TCMB’nin ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri faizi hesaplama yönteminde yaptığı güncelleme sonucunda reeskont kredilerinin toplam faiz maliyetinin, Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmayacağını belirten Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının, ihracatımızı teşvik eden reeskont kredilerinde finansman maliyetini düşürmesi ve firma limitlerini yükseltmesi ihracatçımız ve sanayicimiz adına büyük bir kazanç. İhracatçılarımızın kredi maliyetlerini düşüren önemli bir adım. Antalya iş dünyası olarak sektörlerimizde nitelikli üretim ve ihracat başta olmak üzere sürdürülebilir ekonomi için üzerimize düşen çalışmaları gayretle gerçekleştireceğiz.