Ceviz Üreticilerinden 4 Bin Ton Rekolte Hedefi: Tüketicilerde ithal yerine yerli ceviz seçmeleri konusunda bir farkındalık oluşmaya başladığını ifade eden Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD) Başkanı Ömer Ergüder, “Yerli ceviz, el değmeden üretiliyor ve hasat sonrası hızla sofralara ulaşabiliyor. Bu nedenle çok daha lezzetli ve ithal ürünler karşısında fark yaratıyor. Ekstra hiçbir işleme maruz kalmadan ürettiğimiz cevizlerimiz, doğrudan tüketiciyle buluşuyor. Bu da dikkat edilmesi gereken konu. Her fırsatta bu konuya dikkat çekiyorum ve sanırım çabalarımız meyvesini vermeye başlıyor. Tüketiciler artık daha da bilinçli. Farkındalıklarını artırmak adına Ceviz Üreticileri Derneği olarak, yeni bir adım da attık. Çok kısa bir süre içinde kendi ürettiğimiz cevizlerimizi yeni markamız altında tüketicilerle buluşturacağız. Ürünlerimizin lezzeti ve kalitesiyle fark yaratacağına eminiz. Bu adım hem yerli üreticilere bir ışık olacak hem de tüketiciler sofralarında çok daha sağlıklı ürünlere yer verecek” dedi.
2024 yılında tahmini ceviz perakende fiyatlarının yaklaşık 150-160 TL olabileceğini tahmin ettiğini belirten Ergüder, “Ceviz fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Bu faktörler arasında üreticiye yansıyan maliyetler, iklim şartları, pazar koşulları gibi etkenler yer alıyor. Dolayısıyla da ceviz fiyatı hakkında kesin bir şey söylemek doğru olmayacaktır. Ancak 150 TL ile 160 TL arasında olabileceğini söyleyebiliriz” diye konuştu.
Teknolojik Üretim Süreci
2011 yılında tarım sektörüyle tanıştıklarını ve o günden itibaren bu yolda büyük bir aşkla yürüdüklerini belirten etkinliğin ev sahibi Avrupa Tarım Bahçesi’nin ortağı Haşimcan Yazıcıoğlu, 2013 yılı itibari ile fiziki çalışmalara başladıklarını ve ceviz bahçelerinin ilk fidanlarını 2015’te toprakla buluşturduklarını söyledi. Günümüze kadar 3 bin dönümlük bir araziye sahip olduklarını, bunun 2 bin dönümünde 50 bin adet ağaca ulaştıklarını ve Avrupa’nın en yüksek kapasite ve teknolojiye sahip isleme tesislerinden birine sahip olduklarını ifade eden Yazıcıoğlu, “Avrupa tarım olarak, tamamen tek bir alanda tüm teknolojik mekanizasyon araçlarla birlikte el değmeden üretim yapabiliyoruz. Ürünlerimizin daha kaliteli olması için yapay zekâ dâhil birçok farklı uygulamayı sahamızda kullanıyoruz ve bunun da sonuçlarını görüyoruz” dedi.
“Tarım, Türkiye’nin Geleceği”
Tarımın Türkiye’nin geleceği olduğunu belirten Gurme Süreyya Üzmez, yerli cevizin önemi, faydaları hakkında bilgiler de verdi. Tarımın Türkiye’nin geleceği olduğunu belirten Üzmez, “Tam da bu nedenle tarım kültürünün doğduğu bu topraklarda, binlerce yıllık tarım tecrübesinin kendilerine kalan mirasıyla sabırla ve gayretle çalışan yerli ceviz üreticileri kaliteli ceviz üretmekle kalmıyor, tüm tarımsal sektörlere öncülük yapmaya özen gösteriyor. Bu nedenle yerli üreticilerimizi destekleme adına ithal ceviz satın almaktan uzak durmalı, yerli ceviz almaya özen göstermeliyiz” dedi.