1773 İTÜ Teknoparka Yeni Platform Girişimi Geliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Makine Federasyonu (MAKFED) ve Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yeni geliştirme girişimi başlattı.

1773 İTÜ Teknoparka Yeni Platform Girişimi Geliyor: Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İTÜ, MAKFED ve MAİB üniversite-sanayi işbirliğini birlikte daha ileriye taşıyor. 1773 İTÜ Teknopark bünyesinde yer alacak olan Makine Sanayi Teknoloji Geliştirme Platformu’nun kuruluşunu ve işleyişini düzenleyen protokolün imza töreni gerçekleştirildi.

1773 İTÜ Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Deniz Tunçalp, tanıtım kapsamında katılımcılara platformun işleyişinin nasıl olacağına dair bir sunum yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Tunçalp, akademi ve sanayinin birbirine ihtiyacının olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Daha iyi eğitim ve daha etkili araştırma için endüstriyel problemler ile eğitim ve araştırma arasında doğrudan ilişki kurmalıyız. Sanayi kuruluşlarının da küresel rekabette daha yüksek katma değere ulaşmak için daha fazla inovasyon ve daha iyi ürün geliştirme için akademi ile işbirliğine ihtiyacı var. Hayata geçirilen Platform içinde paralel yürüyecek programların üniversite ile sanayi kuruluşlarını birbirine yakınlaştıracak. AR-GE ihtiyaçlarınızı ve fırsatlarınızı birlikte belirleyelim, sorunlarınızı teşhis ederek çözüme kavuşturalım. İstihdam ve staj ihtiyaçlarınız için İTÜ’nün yüksek nitelikli insan kaynağına ulaşın. Dünya rekabetinde hep birlikte öne geçelim.”

Verilen bilgiye göre Platform, paralel yürüyen ve birbirini destekleyen dört ayrı programı kapsıyor. Bunlar, “AR-GE Hızlandırma Programı”, “Sanayi Tezleri İşbirliği Programı”, “Staj Kariyer Programı” ve “Burs Programı” olarak belirtiliyor.

Ortak Sorunlara Ortaklaşa Çözüm

Platformun birinci seviyesini “AR-GE Hızlandırma Programı” oluşturuyor. Bu program, makine sanayisindeki gönüllü kuruluşların başvurusu ve büyük, orta ve küçük ölçekli kuruluşlar arasından toplam 15 kuruluşun MAKFED ve MAİB tarafından seçilmesiyle başlayacak. Her turda 15 işletmenin sorunları ve fırsatları uzman İTÜ ekibi tarafından ücretsiz olarak incelenerek bir ön analiz raporu hazırlanacak.

Seçilen kuruluşların AR-GE ihtiyaçları ve inovasyon fırsatlarını tespit edecek bu rapor, kuruşların yönetici ve hissedarlarına sunulacak. Yapılan tespitlerde mutabık kalınmasıyla AR-GE ve inovasyon fırsatları ilgili sanayi kuruluşu tarafından İTÜ desteğiyle projelendirilecek. Geliştirilen projelerin ilgili kuruluşların öz kaynaklarının yanı sıra ulusal veya uluslararası araştırma fonlarınca kaynak sağlanması İTÜ de 1773 İTÜ Teknopark ve 1773 İTÜ Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi ile destek olacak.

Her 15 kuruluşta bir programın çıktıları ve süreçle alakalı iyileştirmeler, İTÜ Rektörü, ilgili İTÜ rektör yardımcıları ve ilgili kuruluşlarda sürece katılan fakülteleri yöneten İTÜ dekanlarının, MAKFED ve MAİB üst yönetimlerinin birlikte oluşturdukları yönetim kurulunda tartışılarak edinilen tecrübe ışığında sürece devam edilecek. Böylece sanayicilerle üniversite mensupları arasında ortak çalışmaya dair bir dil ve kültürün oluşması aşamalı olarak sağlanabilecek.

Platformda ayrıca çeşitli alt problemlerin lisans, yüksek lisans veya doktora seviyelerinde çeşitli İTÜ bölümlerinde tez çalışmalarına konu edildiği “Sanayi Tezleri İşbirliği Programı”, sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu iş gücüne ulaşmaları ve öğrencilerin pratik tecrübe kazanması için “Staj ve Kariyer Programı” ile başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere karşılıklı veya karşılıksız nitelikte kaynak sağlayacak burs programı da birlikte işletilecek.