Halka arz olan OBA Makarnacılık kimin? Gelirini nereye harcayacak?

Vatandaşlar talep toplamaya başlayan OBA Makarna şirketinin sahibini ve gelirini nereye harcayacağını merak ediyor. İşte tüm detaylar…

Halka arz olan OBA Makarnacılık kimin? Gelirini nereye harcayacak?: Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş. halka arzını onayladı. Yayımlanan izahname ile Oba Makarna talep toplama tarihleri, halka arz fiyatı, olası lot dağıtım miktarı ve halka arza katılacak aracı kurum listesi belli oldu. 96 milyon 336 bin 345 lotun dağıtılacağı Oba Makarna halka arzının büyüklüğü 3,78 milyar TL olarak açıklandı. İşte Oba Makarna ‘OBAMS’ın sahibi ve gelecek yatırım programları…

1966 yılında Gaziantep’te kurulan OBA Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş. buradaki faaliyetleriyle tüm dünyaya açılmayı başardı. Oba Makarna, Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde 110.000 m² üzerine kurulu, 49.000 m² kapalı alana sahip tesislerinde dünyanın en yüksek teknoloji sistemleriyle üretim yapıyor. 2005 yılında Özgüçlü Ailesi tarafından satın alınan Oba Makarna’nın Yönetim Kurulu Başkanı M. Musa Özgüçlü’dür. Özgüçlü, Capital Dergisi’nin 2021 yılında yaptığı “Gönlü Zengin 50 İş İnsanı” sıralamasında da yer almıştı. O dönem yaptığı açıklamalarda, “Önceliğimiz, gençlerimizin başta eğitim olmak üzere istihdam edilmeleridir. Bu yönde büyük çabalar sarf ediyoruz” sözleri dikkat çekmişti.

Şirket’in 30.09.2023 tarihi itibarıyla 1.078’i mavi yaka ve 184’ü beyaz yaka olmak üzere toplam 1.262 çalışanı bulunuyor. Şirket’in üretim tesislerinden biri Gaziantep’te bulunan 49.366 m2 kapalı üretim alanı olmak üzere toplam 109.879 m2 alana ve günlük 1.154 ton buğday kırma, yıllık yaklaşık 332 bin ton makarna üretim kapasitesine sahip Gaziantep Fabrikası’dır. Gaziantep Fabrikası’nda gelişmekte olan pazarlar için makarna üretilmesinin yanı sıra un ve irmik üretimi de yapılmakta…

Şirket’in diğer üretim tesisi ise Hendek’te bulunan 50.658 m2 kapalı alan olmak üzere toplam 128.309 m2 yüksek teknolojiyle donatılmış, günlük 1.500 ton buğday kırma kapasitesi ve yıllık yaklaşık 174 bin ton makarna üretimi kapasitesine sahip entegre üretim tesisi olan Hendek Fabrikası’dır. Hendek Fabrikası’nda gelişmiş pazarlar için makarna ve noodle üretiliyor. Şirket’in her iki üretim tesisi de buğday ekim alanlarına, ihracat ve ithalat geçitlerine ve küresel yüksek talebe sahip bölgelere yakın olup, üretim tesislerinin yüksek endüstriyel faaliyetlerin gerçekleştirildiği bölgelerde yer alması büyük oranda nakliye maliyet avantajları sağlıyor.

Şirket yurt içi pazara yaptığı satışların yanı sıra 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapmaktadır. Yurtiçi pazara ilaveten Şirket yurtdışı pazarda ise Oba Makarna’nın yanı sıra, Oba Gold, Obalino, Nido, Eva, Omelia, Pasta Layla, Pasta Savana, Vera, Rosa Linda markalarıyla ürünlerini paketli olarak tüketiciye sunmaktadır.  Oba Makarna şirketi son olarak, Yıldız Holding ve Japon gıda devi Nissin Foods Holdings ortaklığıyla kurulan Nissin Yıldız şirketinin Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan Piyale Makarna’ya ait olan üretim tesislerini devraldı.

Sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda noodle üretim tesisinde kullanılan elektrik enerjisinin yarısını, makarna üretiminde kullanılan elektrik enerjisinin ise yüzde 5’lik kısmını tesis çatısına kurulan toplam 4.5 MW gücünde GES paneller ile karşılanmaktadır. Kurumsal hedefler çerçevesinde hem üretim tesisinde kullanılan elektriği yenilenebilir enerjiden üretilmiş oluyor, hem de 3600 ton karbon salınımını engelleyerek 71.000 ağacın kurtarılmasını sağlayarak sürdürülebilirliğe katkıda bulunan şirketin uzun vadede sürdürülebilir bir üretim stratejisini benimsediği görülüyor.

Şirket’in halka arzdan net 2.835 milyon TL gelir elde etmesi bekleniyor. Şirket, halka arz gelirinin %40-50’sini ürün çeşitlendirme, enerji ve kapasite artışı yatırımlarında, %30-40’ını işletme sermayesinin güçlendirilmesinde, %10-20’sini finansal borçluluk seviyesinin azaltılmasında kullanacaktır.