Bağdat’ta düzenlenen IQDEX fuarındaki Irak Kara Havacılık Komutanlığı standını gösteren ve 21 Nisan’da yayınlanan videoda, dikkat çekici bir bilgiye yer verildi. Video aracılığıyla Irak’ın, Çin yapımı CH-5 İnsansız Hava Aracı’nı tedarik ettiği teyit edildi.
Daha önce Irak, Çin’den CH-4 İHA da tedarik etmişti. 2015 yılından itibaren yaklaşık 20 adet CH-4 İHA tedarik eden Irak, 8 İHA’yı çeşitli olaylarda kaybetti. Öte yandan Irak’ın CH-4’leri operasyonel tutmakta, parça tedarikindeki aksamalar nedeniyle sorun yaşadığı biliniyor.
CH-5 İHA
Çinli yetkililere göre CH-5 Rainbow SİHA, ABD üretimi MQ-9 Reaper ile teknik açıdan önemli benzerlikler taşıyor. Pistonlu motora sahip CH-5 bu özelliği ile turboprob motora sahip olan MQ-9 Reaper’dan ayrılıyor. Aynı anda 16 mühimmat taşıyabilen CH-5’in 1.000 kg taşıma kapasitesi, 3 tondan fazla kalkış ağırlığı, 9.000 metrelik servis irtifasına sahiptir. 60 saate kadar havada kalabilen SİHA’nın operasyon menzilinin 10-20 bin kilometre olduğu belirtilmektedir. 16 Temmuz 2020 tarihinde CH-5’in deniz varyantı ilk uçuşunu gerçekleştirmiş ve yetkililer tarafından yapılan açıklamada deniz karakol görevlerini icra edecek olan CH-5 İHA’nın, standart CH-5’e göre yüksek sıcaklık, nem ve denizdeki tuzun yarattığı görüntü bulanıklığı ile başa çıkabilecek şekilde tasarlandığı ifade edilmişti.