A Milli Kadın Basketbol Takımı 11. Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı elde etti

A Milli Kadın Basketbol Takımı, 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri F Grubu’ndaki 4. maçında Slovakya’yı 65-50 yenerek grup liderliğini garantileyip, 11. kez Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı. Bu önemli galibiyet, takım için büyük bir başarı anlamına geldi.

Maçın ilk dakikalarında rakibinin top kayıplarını ve boş hücumlarını iyi değerlendiren ay-yıldızlı ekip, 5. dakikada Sinem Ataş’ın pota altından bulduğu basketle farkı 10-0’a taşıdı. İlk çeyrekte McCowan’ın pota altındaki etkili oyunuyla üstünlüğünü devam ettiren Türkiye, periyodu 19-9’luk skorla tamamladı.

İkinci periyoda Alperi Onar’ın orta mesafeden bulduğu basketle başlayan Türkiye, savunmadaki etkili performansıyla rakibinin farkı kapatmasına izin vermedi. McCowan ile pota altındaki üstünlüğünü sürdüren milli takım, Tilbe Şenyürek’in 18. dakikada attığı üç sayılık basketle farkı 19 sayıya çıkararak soyunma odasına 32-18 önde gitti.

Slovakya, üçüncü çeyreğe tempoyu artırarak başladı ve 25. dakikada Mikulasikova’nın 2 sayılık basketiyle farkı 8 sayıya indirdi: 28-36. Ancak McCowan’ın oyununu domine etmesiyle, Türkiye bu baskıya karşı koymayı başardı ve üçüncü periyodu 51-38 önde tamamladı.

Son çeyrekte Slovakya’nın taraftar desteğiyle daha sert savunma yapmaya başlaması, Türkiye’yi sık sık serbest atış çizgisine götürdü. 35. dakikada Dudasova’nın basketiyle fark 9 sayıya indi (45-54). Ancak milli takım, farkın kapanmasına izin vermedi ve maçı 65-50 kazanarak grup liderliğini elde etti. Bu sonuçla, A Milli Kadın Basketbol Takımı 4’te 4 yaparak, Romanya’nın İzlanda’ya kaybetmesiyle Avrupa Şampiyonası’na katılma hakkı kazandı.

2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri F Grubu’nda oynadığı 4 maçı da kazanan A Milli Kadın Basketbol Takımı, grubundaki diğer rakiplerini de mağlup ederek önemli bir başarıya imza attı. İlk maçında Slovakya’yı 75-40, İzlanda’yı deplasmanda 72-65, Romanya’yı ise 101-54 yenen milli takım, son olarak ikinci kez karşılaştığı Slovakya’yı 65-50 yenerek grup liderliğini garantiledi.

A Milli Kadın Basketbol Takımı, bugüne kadar 10 kez katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda birer kez gümüş ve bronz madalya kazandı. 2011 Polonya Avrupa Şampiyonası’nda Rusya’ya karşı oynadıkları finalde gümüş madalya elde ederken, 2013 Fransa Avrupa Şampiyonası’nda ise Sırbistan’ı 92-71 yenerek bronz madalya kazandı.

Maç sonrasında açıklamalarda bulunan Başantrenör Ekrem Memnun, takımının oyunundan ve atmosferinden son derece memnun olduğunu belirtti. “Bu kamp süresince her şeyden memnun kaldım. Takımın enerjisi çok yüksek, birliktelik mükemmel. Geriye sadece bazı teknik detayları geliştirmek kaldı. Takımıma güveniyorum, büyük hayallerimiz var.” dedi.

Milli basketbolcu Meltem Yıldızhan, Slovakya karşısında zorlu bir maç geçirdiklerini ancak grup maçlarının bitmediğini vurguladı. “İşimiz daha bitmedi, şubat ayında iki maçımız daha var ve namağlup şekilde grubu tamamlamak istiyoruz. Bu bizim torbamız için çok önemli.” şeklinde konuştu.

Yasemin Horasan da, takımın iyi bir başlangıç yaptığını belirterek, şampiyonaya namağlup katılma hedeflerinin olduğunu ifade etti. “Avrupa Şampiyonası’nda her takımın büyük bir hedefi var. Ama biz önce gruptan namağlup çıkmak istiyoruz ve bu şekilde hazırlıklarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Milli oyuncu Nilay Kartaltepe, zorlu bir maçı kazandıkları için mutlu olduklarını belirtti. “Zor bir maçtı, ama çok önemli bir galibiyet elde ettik. Grubu namağlup şekilde devam ettirmek istiyoruz. Şubat ayında iki maçımız daha var ve biz buna odaklanıyoruz.” dedi.

A Milli Kadın Basketbol Takımı, 2025 Avrupa Şampiyonası’na katılmayı garantileyerek büyük bir adım attı. Ancak asıl hedef, turnuvaya namağlup bir şekilde katılmak ve şampiyonada en iyi performansla mücadele etmektir. Takım, önümüzdeki maçlarda da bu hedefe ulaşmak için hazırlıklarını sürdürecek.

Kaynak: Haber Merkezi