Ağustos Ayında Açılan Şirket Sayısı Yüzde 34 Arttı

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği tarafından her hafta düzenli olarak yayınlanan Haftalık Ekonomi Bülteni yine 19-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen, Türkiye ve Dünya ekonomisinin ilginç detaylarını gözler önüne serdi.

Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği tarafından her hafta düzenli olarak yayınlanan Haftalık Ekonomi Bülteni yine 19-23 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen, Türkiye ve Dünya ekonomisinin ilginç detaylarını gözler önüne serdi.

Yurtiçinde TCMB’nin politika faizini 100 baz puan indirmesi, yurtdışında ise Fed’in politika faizini 75 baz puan artırması konuşuldu.

Yurt İçi Gelişmeler

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Eylül ayı toplantısında politika faizini 100 baz puan indirimle yüzde 12 seviyesine çekti.

• Ağustos 2022’de 72,2 olan mevsimsellikten arındırılmış Tüketici Güven Endeksi, Eylül 2022’de bir önceki aya göre %0,3 artarak 72,4 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde hanenin maddi durumu endeksi %1,5, hanenin maddi durum beklentisi endeksi %1,1 azalırken, genel ekonomik durum beklentisi endeksi %1,6 arttı.

 • Ağustos ayında Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), bir önceki aya göre %2,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %118,94 artış gösterdi. İmalat sektöründe yıllık %118,98, aylık %2,65 artış gerçekleşti.

• Temmuz ayında Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE), bir önceki aya göre %1,31, bir önceki yılın aynı ayına göre %133,41 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %82,16, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %141,75 artış gerçekleşti.

 • Ağustos 2022’de bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı %34,1 artışla 14.396, kapanan şirket sayısı ise %20,3 artışla 3.211 oldu.

• Ağustos ayında trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı bir önceki aya göre %11,7 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre %4,3 arttı.

Yurt Dışı Gelişmeler

• İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini %1,75’ten %2,25’e yükseltti.

 • Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak %3-%3,25 aralığına yükseltti.

• Euro Bölgesi Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Eylül ayı öncü verisi imalat sektöründe 48,5, hizmet sektöründe 48,9 oldu.

 • ABD’de Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) Eylül ayı öncü verisi imalat sektöründe 51,8, hizmet sektöründe 49,2 oldu.

• ABD’de konut başlangıçları, Ağustos ayında geçen aya göre %12,2 artarak 1,58 milyon oldu. Beklentiler %0,3 artış olması yönündeydi.

 • ABD’de inşaat izinleri, Ağustos ayında 1 milyon 517 bin olurken Eylül 2020 sonrası en düşük seviye olarak kayıtlara geçti.

• ABD’de 2. el konut satışları Ağustos ayında aylık bazda %0,4 gerileyerek 7. ayda da düşüşünü sürdürdü. Satışlar Haziran 2020’den beri en düşük seviyesine geriledi.

 • ABD’de geçtiğimiz hafta işsizlik haklarından yararlanma başvuruları 213 bin oldu. Beklentiler 218 bin olması yönündeydi. *“Şirket” ve “Gerçek Kişi Ticari İşletmesi” sayılarını kapsamaktadır.