Airfryer Yıkanır Mı?Airfryer Kullanmak Zararlı Mı?: Pek çok eve giren, evinde olmayanların da sosyal medya pazarlamasıyla öğrendiği airfryer’lerın haznelerinin en alt kısmına akan yağların yanarak kanserojen bir etki yarattığı bilgisi bir süredir konuşuluyor. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’na göre bu tarz kimyasallar endometriyal, yumurtalık, pankreas, meme ve boğaz dahil olmak üzere bazı kanserlerle bağlantılı olabileceğine dikkat çekti.
Toksik Mi Değil Mi ?
Pratik ve lezzetli bir kullanım sunan Airfryer, kızartma ya da tavada pişirilen ürünlere oranla daha sağlıklı olsa da alanında uzman bir doktor sosyal medya hesabından konuya ilişkin, cihazın yanlış kullanımının insan sağlığı açısından “toksik” olabileceğini belirtti. Öte yanan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlarla tanınan National Health Service doktoru Dr. Karan Rajan, airfryer’ların doğru kullanıldığı sürece sağlık açısından sorun yaşatmayacağını söylüyor.
Bilimsel Bir Temele Henüz Oturmadı
Rajan, “Airfryer’ların diğer yapışmaz tavalar gibi polifloroalkil (PFOA-PFAS) maddelerle kaplı olduğunun altını çiziyor. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’na göre bu tarz kimyasallar endometriyal, yumurtalık, pankreas, meme ve boğaz dahil olmak üzere bazı kanserlerle bağlantılı olabilir. Teflonlarda kullanılan PFOA, kanserle ilişkilendirildiği için teflon ürünlerin satılması aslında 2014’te yasaklandı. Yapışmaz kaplamalar için artık teflon değil, daha güvenli olduğu söylenen GenX adlı yeni bir malzeme kullanılıyor. Yine de tartışma halen bilimsel bir temele oturmuş değil, çünkü yapışmaz kaplamaların kullanıldığı tavaları ya da ürünleri kullanan kişilerde buna bağlı bildirilen herhangi bir sağlık sorunu henüz yok” şeklinde konuştu.

Airfryer‘lar Nasıl Daha Güvenli Olur?
Düzenli olarak cihazların temizlenmesi gerektiğine vurgu yapan Rajan, “Airfryer’ları kullandıktan sonra temizlerseniz, alt kısımda yağ birikmez ve sağlık açısından da tehlike oluşturmaz. En azından yanık yemek artığı ya da yağ açısından. Alt kısımda biriken önceki yemeğin artıkları düzenli olarak temizlenmezse cihazın yanma ihtimali artacaktır. Cihazın sepeti ve haznesini düzenli temizlemekten bahsettim ancak üst kısımda kalan bobin ya da minik ızgara da temizlenmeli. Pişirme sırasında bu kısma da yağ, sos ya da yemek kırıntıları sıçrayabilir. Buradaki temizlikte sabun kullanmamak en iyisi, yalnızca su ve cihaza zarar vermeyecek bir bez kullanmak daha doğru olabilir. Kullanılmadığı zaman cihazın fişini prizden çekmeye özen göstermeniz gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

Kanser Olma Riskini Artırıyor Mu?
Dr. Karan Rajan, “Aslında, yeniden ısıtılan ve pek çok kez kullanılan yağlar potansiyel olarak kanserojen görülüyor. Burada asıl tehlike, derin kızartma yapıldığında ortaya çıkıyor. En büyük endişe ise pişirme sürecinde oluşan akrilamidler ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluyor. Bunların ikisi de potansiyel kanserojenler olarak görülüyor.” dedi.
Akrilamid konusuna da değinen Rajan, ” Kızartma, kavurma ya da fırınlama gibi yüksek sıcaklıklarda pişirme yöntemleri sırasında bazı gıdalar pembeleşir hatta kahverengileşir yani yanmaz ama yanan bazı yerleri olur. İşte bu yemeğe lezzetini verdiği söylenen kahverengilikler, kanserojen etki yaratabilir. Akrilamidler yemek yapılan yağın kendisinden değil, şeker ve asparagin adı verilen bir amino asitten oluşuyor. Örneğin, akrilamid sigara dumanında da oluşuyor” ifadelerine yer verdi.

Kızartmanın farklı kanser türlerine yol açabilecek kanserojenlerin üretimiyle ilişkili olduğuna dair kanıtlar olduğunu vurgu yapan doktor, “Airfryer çok daha az yağ kullanılarak hazırlanan yemekler yaptığı için ihtimal oldukça düşük duruyor. Yine de hazırladığınız yemeklerin içeriğine dikkat etmekte fayda var” dedi.