Almanya Türkiye’ye Eurofighter savaş uçağı verecek mi?

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un savunma sanayisi ürünleri tedarikine yönelik yeni adımlar attı. İşte detaylar…

Alman Şansölyesi Olaf Scholz, İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu vurgulayarak, savunma sanayisi ürünleri konusunda daha fazla işbirliği yapma sözü verdi. Frankfurter Allgemeine Zeitung’da yayımlanan habere göre, Scholz’un bu ziyareti, Alman hükümetinin Türkiye’ye silah tedarikinde daha olumlu bir tutum sergileyeceğinin sinyallerini taşıdı.

Almanya’nın yeni yaklaşımının, Yunanistan’ı endişelendirdiği belirtilirken, Scholz’un Atina ve Ankara arasındaki ilişkilerin iyileşmesini övdüğü ifade edildi. Berlin’de Türkiye ile ilişkilerde “yeni bir başlangıç” yapıldığına dair yorumlar yapılırken, özellikle ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın seçilme ihtimali ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları göz önünde bulundurularak, Türkiye’ye olan bakış açısının değiştiği kaydedildi. Berlin yönetiminin, NATO’nun güney kanadını güvence altına alma amacıyla Türk hükümetiyle işbirliğini artırma çabasında olduğu aktarıldı.

Deutschlandfunk’un haberine göre, Scholz ve Erdoğan’ın silah ve teçhizat sevki konusunda anlaştığı ancak Orta Doğu konusundaki görüş farklılıklarının devam ettiği belirtiliyor. Almanya’nın Türkiye ile savunma sanayisi alanında işbirliğini artırma çabaları, Scholz’un İstanbul’daki görüşmesinde NATO ortağı Türkiye’nin Alman silahlarını almasının doğal olduğunu ifade etmesiyle pekişti.

Süddeutsche Zeitung’daki bir analizde ise Scholz’un Erdoğan ile ilişkilerinin geliştiği ve bu durumun kişisel nedenlerden kaynaklandığı öne sürüldü. İki lider, uluslararası zirvelerde bir araya gelirken, Scholz’un Türkiye’ye gerçekleştirdiği bu ziyaret, göreve geldikten sonraki ikinci ziyaret olarak dikkat çekiyor.

Tagesspiegel’in haberine göre, Scholz’un Türkiye’ye Eurofighter savaş uçakları vermek istediği bildiriliyor. Her ne kadar Orta Doğu’daki anlaşmazlıklar sürse de Türk-Alman ilişkilerinde bir iyimserlik havası hakim. Scholz’un, Türkiye’nin NATO üyesi olması sebebiyle daha fazla silah ihracatı yapılacağına dair açıklamaları dikkat çekici.

Welt gazetesinin haberinde ise Scholz’un Türkiye’ye silah ihracatını savunduğu ve Eurofighter savaş uçaklarının olası teslimatı konusunda ilerleme kaydedildiğini ifade etti. Scholz’un, “Türkiye bir NATO üyesi, bu nedenle somut teslimatlara yol açacak kararlar almaya devam ediyoruz” şeklindeki sözleri, Almanya’nın son dönemde Türkiye’ye askeri teçhizat ihracatını artırdığını ortaya koyuyor.

Kaynak: Haber7